naar top
Menu
Logo Print

Een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat in alle seizoenen

 

Niet alleen in 'gewone' utiliteitsgebouwen, maar ook in productiehallen en distributiecentra is een uitgekiend binnenklimaat onontbeerlijk om optimale werkomstandigheden en productcondities te garanderen. Colt International heeft hiervan haar specialiteit gemaakt. Het bedrijf levert meer dan 85 jaar innovatieve klimaatoplossingen, die tot 90% energiezuiniger functioneren dan de gebruikelijke systemen. Zoals bijvoorbeeld natuurlijke koelsystemen, die bij uitstek geschikt zijn voor toepassing in productiehallen en distributiecentra.

“Hoewel productiehallen en distributiecentra doorgaans weinig interne warmtelast kennen, afkomstig van machines of warme oppervlakten, kampen zij wel met een externe warmtelast", weet Eddy van der Auwermeulen, Managing Director van Colt International. “Vandaag de dag worden ruimtes veelal hermetisch afgesloten, omwille van de strengere energieprestatieregelgeving en hoogwaardige behandeling van producten. In de zomermaanden kan dit leiden tot hoge binnentemperaturen, die gevolgen hebben voor de productiviteit. Circulatie is dan gewenst, waarvoor Colt effectieve én duurzame klimaatoplossingen biedt."


Natuurlijke koeling en ventilatie in één

Het CoolStream concept voorziet zowel in natuurlijke koeling als natuurlijke ventilatie en is bijzonder energiezuinig, vertelt hij. “Natuurlijke koeling ook wel verdampingskoeling is een beproefd koelconcept, gebaseerd op de verdamping van water. De energie die hiervoor nodig is, wordt onttrokken aan de lucht, die hierdoor afkoelt. Boven de 30°C kan de lucht maar liefst met 10°C of meer worden afgekoeld, hetgeen een zeer effectief resultaat oplevert. In combinatie met natuurlijke ventilatie is in het gehele concept een sterk gereduceerde energie nodig. Natuurlijke koeling is dan ook vijf tot zeven maal energiezuiniger dan conventionele systemen. Bovendien is de investering lager. Hiermee is deze vorm van koelen hét betaalbare industriële alternatief."

Het grootste voordeel ten opzichte van traditionele ventilatie is echter het aangenamere klimaat in de werkomgeving, zonder tocht, wat resulteert in hogere productiviteit en duurzamere inzetbaarheid van werknemers. “Met als resultaat dat productiemiddelen efficiënter worden gebruikt, minder energie benodigd is en geen grondstoffen meer worden verspild", aldus Van der Auwermeulen. “Daarbij komt nog dat we minder luchtdebiet nodig hebben omwille van de lagere temperatuur, met als gevolg dat je tot 40% van de installatiekosten kunt terugverdienen." Meer hierover vindt u hier.


Veilig en milieuvriendelijk

Koeling middels waterverdamping is niet uniek, benadrukt hij. “Echter wél de manier waarop wij die toepassen. Onze systemen zijn gecertificeerd door het onafhankelijke Duitse testinstituut VDI (Verein Deutsche Ingenieure) en goedgekeurd voor onder andere productiehallen en distributiecentra voor de voedingsmiddelen."

De door Colt ontwikkelde besturing zorgt voor een veilige watercirculatie, -temperatuur en verversing, waarmee bacteriegroei en kalkaanslag worden voorkomen. “Er wordt geen koelmiddel gebruikt. Aluminium louvres verhinderen (zon)lichtinval en beschermen het koelmateriaal tegen beschadiging en verwering. De unieke vorm van het materiaal zorgt ervoor dat er geen licht doorlaat kan plaatsvinden, waardoor de waterkwaliteit optimaal blijft. Het toestel is van binnen geheel donker. Het proceswater blijft koel en van goede kwaliteit." Omdat lucht en water te allen tijde van elkaar gescheiden blijven, is de kans op legionella zeer gering.


Belevingstunnel

Wie het CoolStream concept in de praktijk wil bekijken en ervaren, is van harte welkom op Empack & Packaging Innovations op 11 en 12 oktober in Nekkerhal
Brussels North in Mechelen, waar Colt op stand B022 een drie meter lange belevingstunnel opbouwt, met aan het eind de geïnstalleerde koeling.


Gratis registreren kan hier (persoonlijke code: 10029).

Het Coltteam zal u ter plaatse graag de gepaste toelichtingen geven.

(Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: Colt International)

COLT

COLT

ZANDVOORTSTRAAT 5
2800 MECHELEN
+3215286080
-