naar top
Menu
Logo Print

HET HELE JAAR DOOR EEN BEHAAGLIJK WERKKLIMAAT

Brouwerij Martens investeert in ventilatie van Colt

Brouwerij Martens in het Limburgse Bocholt heeft een rijke geschiedenis en een sterke visie op de toekomst. Niet alleen wordt er continu in productiecapaciteit geïnvesteerd, maar ook in een gepast werkklimaat. Colt biedt hiervoor oplossingen met aangepaste ventilatiesystemen, die niet alleen het vochtgehalte reduceren, maar tegelijk ook de warmte afvoeren en een te hoge C02-concentratie vermijden. “Ondertussen hebben we hier al drie projecten gerealiseerd en ook voor onze verdere uitbreidingsplannen zullen we zeker weer bij hen aankloppen", zegt de projectverantwoordelijke bij de brouwerij.

 

ATYPISCHE BROUWERIJ

90% van de productie is voor het buitenland bestemd
90% van de productie is voor het buitenland bestemd

Brouwerij Martens werd in 1758 opgericht in het centrum van Bocholt, vlak bij de Nederlandse grens. Het is vandaag nog altijd een familiebedrijf, met tegenwoordig de broers Fons en Jan Martens aan het hoofd; als achtste generatie.

De voorbije 250 jaar kende de brouwerij al een sterke groei en in de nabije toekomst wil men die expansie nog voortzetten met een forse capaciteitsverhoging. De komende jaren wil men het afvulvolume namelijk verhogen met maar liefst 30%: van 3 naar 4 miljoen hectoliter bier per jaar.

90% export

“Wij zijn een atypische brouwerij, in die zin dat je niet snel een pintje van ons op de Belgische markt zal vinden. 90% van onze productie is namelijk voor het buitenland bestemd; van supermarkten in Duitsland tot Spanje en zelfs Japan en de VS. We vullen onze eigen merken af in vaten, glazen flessen, petflessen of blik, maar doen dit evenzeer voor 'private brands'. Alles samen, komen we zo uit op meer dan 300 verschillende SKU's", zegt de projectverantwoordelijke.

 

INVESTEREN IN ADEQUATE VENTILATIE

De brouwerij beschikt hiervoor momenteel over in totaal 4 afvul- en verpakkingslijnen, die 7 dagen op 7 worden ingezet.

Warme, vochtige omgeving

“Tijdens het afvullen wordt er CO2 in de flessen geïnjecteerd om er de O2 uit te krijgen. Hierdoor komt er CO2 vrij in de ruimte en die accumulerende CO2 moet continu worden afgevoerd", klinkt het.

“Bovendien staan er delen van de productielijnen in een afgesloten ruimte. De warmte, afkomstig van de machines, en de hogere luchtvochtigheid creëren een onaangenaam werkklimaat."

Geforceerd of natuurlijk

In de petafdeling vormde de aanwezige piping een grote uitdaging om daar nog drie luchtverdeelslangen tussen te schikken
In de petafdeling vormde de aanwezige piping een grote uitdaging om daar nog drie luchtverdeelslangen tussen te schikken

De oplossing voor die warmte en luchtvochtigheid is koelen en tegelijk ventileren met gefilterde buitenlucht. Hierdoor wordt de warme, vochtige lucht afgezogen en vervangen door koelere lucht, en tegelijk wordt door die luchtverversing het risico op een te hoge CO2-concentratie vermeden. Dat kan op twee manieren: met geforceerde koeling, via airconditioning; of met natuurlijke koeling, met een adiabatisch koelsysteem.

Dit laatste werkingsprincipe steunt op de natuurlijke verdamping van water, wanneer de gefilterde buitenlucht door een verzadigd adsorptiemedium wordt aangezogen. Om te kunnen verdampen, wordt er energie gebruikt die in de zomer onttrokken zal worden aan de aangezogen, hete lucht. Zo bekom je finaal koele, verse lucht die via de luchtverdeelsystemen de productieruimte kan worden ingeblazen. Op koude winterdagen kan de lucht dan weer worden opgewarmd, via stoom of warm water. De afvoer naar buiten toe gebeurt via ventilatoren. De koel- en ventilatie-units staan hierbij op het dak gemonteerd.

Adiabatisch systeem

“Na een uitgebreide studie kozen wij voor deze adiabatische systemen", vervolgt de projectverantwoordelijke. “Die hebben als voordeel dat ze energie-efficiënter zijn en minder wegen dan de aircovariant, wat meteen de doorslaggevende factoren waren in onze beslissing. Wij botsen hier namelijk tegen de grenzen aan qua stroomcapaciteit, en ook de draagcapaciteit van het dak is beperkt."

Adiabatische systemen vinden hun werkingsgrens in de klimaatcriteria van de aangezogen lucht. In tegenstelling tot aircosystemen, die de mogelijkheid hebben van diepkoelen, is het temperatuurverschil dat zij kunnen realiseren, zo'n 10 °C.

 

COPY-PASTE

In de nieuwe blikafdeling was de ruimte tussen het plafond en het platform de beperkende factor
In de nieuwe blikafdeling was de ruimte tussen het plafond en het platform de beperkende factor

“De keuze voor Colt is enerzijds gebaseerd op opgebouwd vertrouwen, want er waren hier eerder al brand- en verluchtingsluiken van deze partner geïnstalleerd. Contractoren die doen wat ze beloven, mogen hier altijd terugkomen, en hetzelfde geldt voor de technologieleveranciers", vervolgt de projectverantwoordelijke. “Anderzijds hebben zij onze vraag om het vocht en de warmte te reduceren, en een te hoge CO2-concentratie te vermijden, prima begrepen, en zij hebben daar een goed werkend concept tegenover gezet. Zo komt het dat we na het eerste project in de petafdeling enkele jaren later opnieuw bij hen gingen aankloppen voor de nieuwe blikafdeling, wat eveneens een natte ruimte met twee afvullijnen is. Daar hebben we dus in twee bijkomende projecten een 'copy-paste' van de eerste fase uitgevoerd, met opnieuw telkens drie systemen per project."

Op maat

Door de specifieke vraag, de beperkte plafondruimte en de beperkte draagcapaciteit van het dak kon er hier niet met airco-units gewerkt worden.

“In de petafdeling vormde de aanwezige piping een grote uitdaging om daar nog drie luchtverdeelslangen tussen te schikken. Bij de blikken was de ruimte boven het platform dan weer de beperkende factor voor het ontwerp“, herinnert de projectverantwoordelijke zich.

 

De koel- en ventilatie-units voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht staan op het dak gemonteerd. Er is gekozen voor adiabatische koeling, onder meer omdat die een lager gewicht heeft dan airconditioning
De koel- en ventilatie-units voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht staan op het dak gemonteerd. Er is gekozen voor adiabatische koeling, onder meer omdat die een lager gewicht heeft dan airconditioning

 

EVALUATIE

“We hebben de drie projecten in nauw overleg en dankzij een goeie projectcoördinatie en voorbereiding van hun kant echter tot een goed einde kunnen brengen. Hun technici zijn na de nodige opmetingen en berekeningen met de verschillende parameters de resultaten gaan simuleren. Het luchtvolume in beide afdelingen wordt nu acht keer per uur ververst. De sturing gebeurt heel eenvoudig en automatisch, volgens vooraf ingestelde waarden, het hele jaar door. De grootste winst zit in het behaaglijke werkklimaat voor de werknemers. Dat dit energiezuinig kan, is een mooi bijkomend voordeel", aldus nog de projectverantwoordelijke van de brouwerij.

COLT

COLT

ZANDVOORTSTRAAT 5
2800 MECHELEN
+3215286080
-