naar top
Menu
Logo Print

VME SERVICE & ENGINEERING LEVERT TOTAALOPLOSSINGEN ROND DOSEREN

Flexibel en nauwkeurig doseren van de meest uiteenlopende producten

De nieuwe, volledig servoaangedreven doseermachine VSP heeft naast twee analoge ingangen ook een IO-Link connector voor procesbijsturing op basis van sensordata
De nieuwe, volledig servoaangedreven doseermachine VSP heeft naast twee analoge ingangen ook een IO-Link connector voor procesbijsturing op basis van sensordata

Tijdens de afgelopen editie van Empack in de Mechelse Nekkerhal presenteerde VME Service & Engineering zijn eerste servoaangedreven doseermachine VSP, speciaal ontworpen voor nauwkeurige dosering in zowel food- als farmaceutische toepassingen. De Rijmenamse onderneming ontwikkelde deze doseermachine volledig in eigen beheer met een eigen sturing, wat hun op verschillende vlakken de nodige flexibiliteit oplevert.

FLEXIBILITEIT OP HET GEBIED VAN ...

Producten

De pomp die VME Service & Engineering in de VSP plaatste, is gekozen omwille van het brede spectrum van producten die deze zonder enige aanpassing kan behandelen: van heel vloeiende producten zoals water tot heel viskeuze producten. Daarbij is de mogelijkheid voorzien om de pomp van warmwatercirculatie te voorzien, zodat ook het doseren van bijvoorbeeld chocoladeproducten binnen het toepassingenbereik valt.

Doseervolume

Terwijl de pneumatische volumetrische doseermachines van VME Service & Engineering slechts zo'n 1,380 liter per slag kunnen doseren, valt die volumebeperking volledig weg bij de servoaangedreven modellen, die dus tot bv. 5.000 liter nauwkeurig kunnen doseren zonder onderbreking.

Doseerprincipe

Het gekozen doseerprincipe biedt de nodige flexibiliteit, met de mogelijkheid om te doseren op basis van een weegcel, flowmeting ...

Opstelling

Ook is de nodige flexibiliteit ingebouwd op het vlak van de opstelling, met een in de hoogte verstelbare telescopische leiding. In plaats van een opvangtrechter op de doseermachine te plaatsen, laat die laatste zich ook rechtstreeks op een tank aansluiten met behulp van een flexibele slang.

Verpakkingen

De machine is inzetbaar bij toepassingen voor het doseren in verpakkingen met een verschillende omvang; van kleine blisterverpakkingen tot bijvoorbeeld IBC's van 1.000 liter op een weegcel.

Hygiëne staat centraal bij de VSP doseermachine: het frame en bovenvlak zijn aflopend, en de motor zit onderin een waterdichte, roestvaste behuizing, net als de servodrive en de bijhorende koeling
Hygiëne staat centraal bij de VSP doseermachine: het frame en bovenvlak zijn aflopend, en de motor zit onderin een waterdichte, roestvaste behuizing, net als de servodrive en de bijhorende koeling

HYGIENISCH ONTWERP

VME Service & Engineering ontwierp de doseermachine volgens de zogeheten EHEDG-normen rond hygiënische vormgeving, zodat productresten en vuil niet de kans krijgen om zich te hechten op moeilijk bereikbare plaatsen. Zo is het bovenvlak aflopend en zit de motor onderin een waterdichte rvs-behuizing, net zoals de servodrive en de bijhorende koeling.

MAKKELIJKE REINIGING

De machine laat zich reinigen door middel van cleaning-in-place via doorpompen, een demontage is dus niet nodig.

Bij de ontwikkeling werd het gebruiksgemak  voor de operator als doel vooropgesteld
Bij de ontwikkeling werd het gebruiksgemak voor de operator als doel vooropgesteld

GEBRUIKSGEMAK

VME Service & Engineering hield bij de ontwikkeling van de doseermachine op elk moment het gebruiksgemak voor de operator in het achterhoofd, wat leidde tot een doordachte vormgeving. Via de gebruikersinterface krijgt de operator allerlei nuttige procesinformatie te zien. Bovendien zijn ook toegangsrechten toe te wijzen tegen ongeoorloofde toegang.

AUTOMATISERINGSPROJECTEN MET ROBOTS

De nieuwe doseermachine is als semiautomaat te gebruiken, standalone (met voetpedaal), maar is ook te koppelen aan een automatische verpakkingsmachine.

VME Service & Engineering doet bovendien ook zelf semi- of volautomatische projecten, onder meer voor bakkerijen. Zo test het op het moment van schrijven een robotcel met twee naast elkaar geplaatste deltarobots die respectievelijk verse producten stapelen en deze vervolgens vastnemen en in een blister plaatsen, met een snelheid van zo'n 50 stuks per minuut.

MINDER PRODUCTVERSPILLING, MINDER REINIGING

Alles is voorzien voor signaalterugkoppeling, wat heel wat mogelijkheden en voordelen biedt, zo weet Mark Vonckx, eigenaar van VME Service & Engineering. “We plaatsten onlangs een doseermachine met drie koppen, met een volledige terugkoppeling. Mocht het door bepaalde omstandigheden gebeuren dat er onder de middelste kop geen potje staat, maar onder de andere twee koppen wel, dan zal de machine enkel ter hoogte van die twee koppen doseren en niet ter hoogte van de middelste kop. De terugkoppeling helpt hier dus niet enkel om productverspilling tegen te gaan, maar zorgt er tegelijk ook voor dat er geen reiniging van de ondergrond nodig is daar waar een potje ontbreekt."

DIAGNOSE VANOP AFSTAND

“We gaan bij elk project bij de klant ter plaatse langs om uitgebreide testen te doen, wat in feite een win-winsituatie is. Wij krijgen het nodige inzicht in het proces en de procesomstandigheden waarmee we eventueel rekening moeten houden, en de klant kan meteen met eigen ogen de mogelijkheden van onze doseeroplossing vaststellen. We werken samen met verschillende fabrikanten, maar nemen de programmering volledig voor eigen rekening. Als we dan de klant bezoeken, hoeven we slechts onze laptop op de machine aan te sluiten, waarna we kunnen diagnosticeren. Zo hoeven we de klant niet op te bellen om te vragen om bepaalde acties te ondernemen, maar kunnen wij dat zelf doen voor de klant. Dat kan overigens ook vanop afstand."

 

OPLOSSING OP MAAT VAN UW PROJECT

VME Service & Engineering ontwikkelde zijn VSP in eigen beheer, wat de nodige flexibiliteit en vrijheid oplevert naar zijn klanten toe. De machine is volledig op maat van uw toepassing op te bouwen. Doseren kan bijvoorbeeld via een koppeling van de machine aan een weegcel, een flowmeter …

VME SERVICE & ENGINEERING

VME SERVICE & ENGINEERING

WEYNESBAAN 144
2820 RIJMENAM
+3215761357
+3215752517
www.vme.be