naar top
Menu
Logo Print

Aquatech Amsterdam 2017 raakt alle hoge noten

Zes maanden geleden waren alle vierkante meters op Aquatech Amsterdam al uitverkocht. Met 928 exposanten verwelkomde de beurs de afgelopen week meer deelnemers dan ooit. Op de slotdag bereikte ook het bezoekniveau een record van 20.490.

'We zijn erg trots op deze Aquatech, die onderdeel uitmaakte van de eveneens zeer succesvolle Amsterdam International Water Week, zegt Annette Bos, Director Water bij RAI Amsterdam. 'We zijn veel dank verschuldigd aan al onze partners en adviseurs die ons helpen de geluiden uit de markt te vertalen naar de beursvloer. Hierdoor kunnen we voorzien in de behoeften van waterprofessionals uit de hele wereld.'
De show bracht autoriteiten in de branche, marktleiders, visionairs, overheids- en landendelegaties en -niet te vergeten- de business samen. Het resultaat was een inspirerende uitwisseling van visies en meningen met een gemeenschappelijk doel: een duurzamere toekomst en een groeiende business in water. 

De firma CirTec B.V. mocht met de KNN Cellulose Cellvation-technologie de Aquatech Innovation Award 2017 in ontvangst nemen. Deze innovatie maakt het mogelijk cellulosevezels uit rioolwater te winnen. Cellvation werd als beste geselecteerd uit 14 innovaties die allen te zien waren op de beurs. De volgende Aquatech Amsterdam in 2019 krijgt een gewijzigde hallen indeling. Hierdoor ontstaat meer ruimte om aan de toenemende vraag te voldoen en om Floodex Europe met speciale focus op het cruciale thema van overstromingen toe te voegen.

De volgende editie van Aquatech Amsterdam
vindt plaats op 5-6-7-8 november 2019.

Het lijkt erop dat bedrijven wereldwijd maar wat graag een plaatsje wilden aan boord van de oudste en grootste handelsbeurs rond watertechnologie. Nog voor de eerste jaarhelft kondigde Aquatech Amsterdam al een uitverkochte beurs aan. Mogelijke drijfveren hierbij zijn enkele opmerkelijke nieuwigheden op het programma. Zo voorzag de beursorganisatie voor het eerst geleide rondleidingen op basis van interessesferen, naast ook een matchmakingdienst. Wie een boontje heeft voor thema's als circulaire economie, slimme steden, stedelijke veerkracht of innovatie in het algemeen, kreeg er meer dan ooit de gelegenheid om daarover in gesprek te gaan met gelijkgestemden.

NIEUWE PAVILJOENEN

Desalination Pavilion
Door de toenemende waterschaarste in verschillende regio's wereldwijd dringt waterhergebruik zich steeds meer op. Het Desalination Pavilion, dat in samenwerking met de European Desalination Society (EDS) werd georganiseerd, behandelde Q&A's rond ontzilting, een groeimarkt voor zowel overheden als de private sector. Ontzilting vindt steeds meer toepassing, niet enkel in landen rond de Middellandse zee (Marokko, Algerije, Tunesië en Spanje) maar ook in Noordwest-Europa. Volgens een marktvoorspelling van Global Water Intelligence (GWI), zouden de investeringsuitgaven voor ontzilting van zee- en brak water toenemen met 42% tegen 2020.

Smart Network Pavilion
Volgens een rapport van Sensus kunnen nutsmaatschappijen tot zo'n 10,4 miljard euro besparen via de toepassing van slimme waternetwerken. Het Smart Water Network Pavilion toonde de mogelijkheden hiervan in de verschillende onderdelen van watervoorziening. Zo zit er bijvoorbeeld heel wat potentieel in het combineren van flow-, geografische en klantengegevens zodat de watervoorziening een gerichte en vroegtijdige waarschuwing kan uitsturen bij eventuele leidingbreuken. Mede-organisator van het paviljoen was SWAN Forum.

RONDLEIDINGEN ROND INNOVATIE

Blue Tech Research Innovation Pavilion

Net zoals vorig jaar vertegenwoordigde BlueTech Research haar paviljoen rond innovatie. Dat bestond uit negen speciaal voorgeselecteerde bedrijven die hun cutting edge watertechnologieën rond circulaire economie tonen. De innovaties werden geselecteerd op basis van het potentiële doorbrekende karakter (disruptiveness) van de toegepaste technologie voor de markt en hun graad van inzetbaarheid (readiness).

InnovationLAB

Naast het Blue Tech Research Innovation Pavilion lag het InnovationLAB, met een ervaringszone waar prototypes werden voorgesteld en demo's plaatsvonden. Beide paviljoenen (in hal 7) waren gelegen aan de nieuwe Innovation Avenue, een springplank fungeert voor nieuwe producten en oplossingen.

Rondleidingen op maat

Speciaal voor het Blue Tech Research Innovation Pavilion en het InnovationLAB werden twee keer per dag rondleidingen georganiseerd (11 u. en 14 u.). Daarnaast organiseerden de Young Water Professionals rondleidingen op de thema's 'Smart cities', en 'Circulaire Economie'.

AQUASTAGE SEMINARIES

Bij de AquaStage werden alle trending topics rond water in een reeks lezingen behandeld:

circulaire economie, klimaatverandering, vervuilingsbeheer, 'resilient cities', energie, IT & cyberveiligheid, en Business Strategy.

Voor de desinfectie van waters moesten gebruikers tot nu toe een apparaat inpluggen of bepaalde chemicaliën aan het water toevoegen. Bij een nieuw systeem hoeft het water slechts over een desinfectieoppe1718rvlak te lopen en de bacteriën worden ogenblikkelijk gedood door middel van een katalytische elektronenuitwisseling. Op die manier is een desinfectie mogelijk zonder stroomvoorziening, toevoeging van chemicaliën, en onderhoud.

In een andere lezing werd een app voor iOS en Android besproken waarmee de efficiëntie van een klep een boost krijgt. Via smartphone kan alle nodige documentatie opgevraagd worden en een volledige toegang tot de klepconfiguratie is mogelijk via een uniek label op het product.

AMSTERDAM INTERNATIONALE WATER WEEK

Voor de vierde keer vond Aquatech plaats tijdens de Amsterdam International Water Week (AIWW), een divers platform voor mensen die professioneel met water bezig zijn. Op het programma stond onder meer een conferentie over het hoe van een duurzaam beleid rond veilig en zuiver water in een dichtbevolkte wereld.

Op de eerste beursdag vond overigens ook Floodex Europe plaats, rond waterniveaumanagement en overstromingsbeheer.AQUAMATCH: QUICK START VOOR FINANCIERINGSOPROEPEN


Wat: speeddaten rond thema's als waterbehandeling, waterhergebruik, monitoring, water & ICT, waterbeheer, water in een circulaire economie, EU financieringsprogramma's, intellectueel eigendom.

Deze editie van AquaMatch bood een soort quick start voor watergerelateerde financieringsoproepen.

  • Sessie 1 | Vind de perfecte partner voor uw technologieaanbod of -verzoek op basis van patenten in de sfeer van waterinnovaties
  • Sessie 2 | Financieringsoproepen rond water en circulaire economie (enkel voor Nederlandse deelnemers) | Overzicht van komende watergerelateerde projectoproepen relevant voor Horizon 2020 en het Eurostars programma.
  • Sessie 3 | Van innovatie tot internationale positionering en toepassing (enkel voor Nederlandse deelnemers) | Oplossingen om de kloof te dichten met Partners for Water en andere programma's.

AQUATECH

AQUATECH

+31205491212
+31205491889