naar top
Menu
Logo Print

FAVV: “Breng geen levensmiddelen mee als souvenir”

Gevaar voor uitbraak nieuwe dier- en plantenziekten
magazine

Het FAVV waarschuwt voor nieuwe dier- en plantenziekten die via reizigers ons land binnendringen. Om nieuwe uitbraken van ziekten vanuit het buitenland te voorkomen, herinnert het agentschap eraan dat er regels gelden voor zowel agrovoedingsbedrijven als reizigers. Dit omdat de ziekten een grote impact kunnen hebben op onze fauna, flora en onze economie.

De luchthavendouane in Noord-Ierland heeft eind juni meer dan 300 kg vlees- en zuivelproducten zonder gezondheidscertificaten in beslag genomen. De producten werden gevonden in de bagage van passagiers. Na analyse werd ontdekt dat sommige vleesproducten DNA van het Afrikaanse varkenspestvirus bevatten; hetzelfde virus dat onze overheid momenteel in de Belgische everzwijnpopulaties bestrijdt.

Het FAVV vraagt de reizigers dan ook om geen voedsel of planten uit het buitenland mee te nemen als vakantiesouvenir. Wanneer je vanuit een niet EU-land naar België terugkeert - of het nu met het vliegtuig, de auto, met de trein of boot is – moet je rekening houden met mogelijke controles op de invoer van levensmiddelen. Indien je bepaalde voedingsmiddelen meeneemt uit landen buiten de EU en deze goederen niet aangeeft of geen fytosanitair certificaat van het land van herkomst hebt, dan kunnen deze bij aankomst in beslag worden genomen of vernietigd, en dan ben je strafbaar.

Het FAVV werkt regelmatig samen met de Douane, het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu om de reizigersbagage in de Belgische luchthavens te controleren. In 2018 werden er 25 controleacties gehouden, waarbij de bagage van 324 passagiers werd gecontroleerd. 1133,5 kg aan voedingsmiddelen werden hierbij in beslag genomen. Deze versterkte controles worden aangevuld met dagelijkse controles en inbeslagnames door de douane in de grensposten.

Met de mondialisering van de handel is de kans op het binnenbrengen van nieuwe dieren- of plantenziekten sterk toegenomen. Daarom zal op 14 december 2019 een nieuwe Europese verordening van kracht worden. Reizigers die planten en plantaardige producten vrij in hun bagage willen meebrengen, mogen enkel de producten opgenomen in bijlage II van uitvoeringsverordening (EU) 2018/2019 vanuit het buitenland meebrengen, namelijk ananas, kokosnoot, doerian, banaan en dadels. Andere planten of plantaardige producten zullen verboden zijn als ze niet vergezeld zijn van een fytosanitaire certificaat, uitgereikt door de bevoegde autoriteit van het land van oorsprong, en wanneer ze niet vóór aankomst in België aangemeld zijn bij het FAVV.