naar top
Menu
Logo Print

NIET GEVLOERD DOOR LANGE PRODUCTIESTOP

Josse Locus NV kiest voor Ucrete-vloer van BASF - Master Builders Solutions

Wie een grondige wijziging doorvoert in zijn productieruimte, wil natuurlijk zo snel mogelijk weer up-and-running zijn. Dat was meteen de belangrijkste vereiste toen de 'grote, ambachtelijke bakkerij' Josse Locus NV uit Schepdaal onlangs investeerde in een nieuwe vloer. Daarnaast moest die ook bestand zijn tegen puntbelastingen, hoge temperaturen kunnen weerstaan en uiteraard vlot te reinigen zijn. “Aan al deze eisen is voldaan met de Ucrete MF-vloer van BASF", zegt medezaakvoerder Kristof Locus. “Dat maakt het hier nu aangenamer werken en zo zijn wij ineens klaar voor de toekomst."

 

BEDRIJFSVOORSTELLING

Kristof en zijn zus Christel Locus staan vandaag samen aan het roer van het Schepdaalse familiebedrijf Josse Locus NV, nadat de oprichter - hun vader - in 1995 overleed. Josse Locus stamde zelf uit een bekende bakkersfamilie uit Sint-Pieters-Leeuw.

 

B2b en B2c

Kristof Locus, medezaakvoerder Josse Locus NV
Kristof Locus, medezaakvoerder Josse Locus NV

“Hij realiseerde in 1974 de eerste omzet met louter leveringen aan huis, maar omdat de kwaliteit van de broden volgens hem dikwijls te wensen overliet, besloot hij in 1976 te starten met zijn eigen productie", begint medezaakvoerder Kristof Locus.

“De oorspronkelijke twee bakovens bleken al snel onvoldoende om aan de stijgende vraag te voldoen, dus dreef hij de productiecapaciteit in de daaropvolgende decennia systematisch op. Hierdoor kon hij ook het productassortiment vergroten en kon het klantenbestand toenemen. Tegenwoordig bedienen we de particuliere markt met negen eigen winkels en doen we dagelijks zeven verschillende markten aan. Daarnaast leveren we ook aan verscheidene supermarkten, cateringbedrijven en rust- en verzorgingstehuizen. Verhoudingsgewijs werken we nu zo'n 60% b2c en 40% b2b", aldus de medezaakvoerder.

 

Ambachtelijke productie op industriële schaal

Hij wil evenwel niet gezegd hebben dat zijn bedrijf een 'industriële bakkerij' is. “Wij spreken liever over een 'grote, ambachtelijke bakkerij'. We werken namelijk enkel met natuurlijke grondstoffen: goeie boter, melk van de boer, eieren die we zelf breken … Wij proberen dan ook vooral in de kwaliteit van ons brood en banket het verschil te maken", stelt Locus.

 

NIEUWE PRODUCTIEVLOER

Enkele jaren geleden investeerde het bedrijf in een nieuwe productievloer, die er stapsgewijs kwam. De keuze viel op het aloude Ucrete MF-kunstharsvloersysteem van BASF; een sterk en duurzaam materiaal dat speciaal voor industriële vloeren in de chemische industrie en de voedingssector ontwikkeld werd.

 

Snelheid

Vooral in de ovenruimte was ook de thermische belastbaarheid van de vloer een belangrijk punt
Vooral in de ovenruimte was ook de thermische belastbaarheid van de vloer een belangrijk punt

“Onze belangrijkste eis was dat we de productie snel moesten kunnen hervatten. Een tegelvloer was daarom uitgesloten en met epoxy had ik in het verleden geen positieve ervaring", vertelt de medezaakvoerder.

“We planden onze ovenruimte in als de laatste stap, omdat we die continu nodig hebben. Onze productie ligt maar op twee momenten in het jaar twee dagen achtereen stil: met Paasmaandag en met Pinkstermaandag. In dat eerste weekend werd de bestaande tegelvloer volledig uitgebroken en werd er beton gegoten en gepolierd, zodat we daarop alvast onze productie konden hervatten. In het tweede weekend werd dan de Ucrete MF hierop geplaatst."

"De vloer was snel gegoten en je mag ze ook snel in gebruik nemen"

Omdat het snel kunnen hervatten van de productie zo belangrijk was, werd dit met boeteclausules opgenomen in de aanbesteding. Sowieso werkt BASF enkel met de beste applicateurs, die door de fabrikant zelf worden opgeleid en bijgestaan.

“Het vormde een grote uitdaging voor de aannemer om het gepolierde beton tijdig te kunnen kogelstralen en ontvetten opdat de Ucrete zou hechten, maar dankzij de goeie samenwerking en communicatie zijn we samen in ons opzet geslaagd en hebben we de vooropgestelde timing gehaald. De dinsdag konden we al volop draaien", prijst Locus zich gelukkig.

Hij kende Ucrete al langer, want in 2009 was 75% van de toenmalige productieruimte al afgebroken en opnieuw opgebouwd. De bestaande tegel- en epoxyvloeren werden toen volledig vervangen door dit zwaar belastbare vloersysteem, nadat hij hiervoor het nodige studiewerk had verricht en collega's had bevraagd.

 

Mechanische belastbaarheid

De vloer moest tegen zware mechanische belastingen bestand zijn. Er passeren ketels van 1.000 kilogram over, die rusten op drie nylon wielen
De vloer moest tegen zware mechanische belastingen bestand zijn. Er passeren ketels van 1.000 kilogram over, die rusten op drie nylon wielen

Er gaat hier zwaar vervoer over de vloer, met grote puntbelastingen waartegen die dus bestand moet zijn.

“We gebruiken onder meer ketels van een ton die op drie nylon wielen rusten. Vooralsnog zien we nergens problemen opduiken in de vorm van putten, barsten of bulten", klinkt het.

 

Thermische belastbaarheid

Zeker in de ovenruimte moest de vloer natuurlijk ook hittebestendig zijn.

“Daar had ik wat schrik voor, maar ook dit blijkt helemaal geen problemen op te leveren", vervolgt Locus.

 

Onderhoudsvriendelijk

Uiteraard moest de vloer ook aan alle hygiëne-eisen voldoen en makkelijk te onderhouden zijn. De hars bevat geen vluchtige stoffen die levensmiddelen of het welzijn van het personeel kunnen aantasten.

“Ucrete voldoet aan de HACCP-norm en is vloeistofdicht, waardoor er geen bacteriegroei mogelijk is. Door de gladheid en het gebrek aan voegen is hij bovendien vlot reinigbaar met onze poetstoestellen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van onze vroegere tegel- of epoxyvloeren, die na verloop van tijd wel eens durfden af te schilferen", gaat hij verder.

 

Geen antislip

De nieuwe Ucrete-vloer is makkelijker te onderhouden dan de vorige tegel- en epoxyvloeren
De nieuwe Ucrete-vloer is makkelijker te onderhouden dan de vorige tegel- en epoxyvloeren

Bakkerijen zijn droge werkomgevingen. Daarom waren er voor deze toepassing geen antislipeisen.

“We kozen voor een egale vloerafwerking, zonder specifieke instrooi of een profiel voor antislip. Het is wat wennen om hierover te lopen, wat dan ook wel het enige minpunt is dat ik kan bedenken. Maar daartegenover staat dan weer dat die gladheid de reinigbaarheid ten goede komt", stelt Locus.

 

EVALUATIE

“We kozen voor deze kunstharsvloer doordat die al sinds 1969 in productie is en dus een lang trackrecord heeft. Hij is 4 à 5 mm dik en daarmee zeker dubbel zo dik als epoxygietvloeren, wat ons verder overtuigde", zegt Locus.

“Dit was zeker niet de goedkoopste optie, maar de fysische eigenschappen zijn opmerkelijk beter dan de alternatieven en verantwoorden die meerprijs. Alles samen beschouwd, leek dit ons dus de beste oplossing. We zijn nu twee jaar verder en we hebben ons deze investering zeker nog niet beklaagd. Integendeel: het reinigen gaat vlotter en de vloer is duurzaam en hygiënisch, waardoor ons bedrijf nu meteen 'future proof' is", klinkt het.

BASF

BASF

ENTITY 1077 - NIJVERHEIDSWEG 89
3945 HAM
+3211340434
-