naar top
Menu
Logo Print

Scherpe prijsstijging eieren bedreigt leefbaarheid voedingsbedrijven

FEVIA doet dubbele oproep
magazine

Sinds het uitbreken van de fipronilcrisis deze zomer is de prijs van eieren voor voedingsbedrijven verdubbeld. De prijsstijging voor eigeel zou nog een stuk hoger zijn, tot 250% sinds het begin van de crisis. FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, roept de overheden en de ketenpartners op om de leefbaarheid van de verwerkende voedingsbedrijven niet uit het oog te verliezen.
De plotse prijsstijging betekent voor tal van bedrijven in de agro-voedingsketen een aanzienlijke en bijkomende financiële klap als gevolg van de fipronilcrisis. Het jaar voorafgaand aan de crisis noteerde de officiële markt van Kruishoutem nochtans een stabiele prijs voor eieren. Analisten verwachten bovendien dat de schaarste aan eieren en dus de hoge prijzen nog verschillende maanden zullen aanhouden. Deze financiële klap bedreigt in het bijzonder de leefbaarheid van de vele kmo’s in de voedingsindustrie.
De productiekosten van de voedingsindustrie gaan hiermee opnieuw de hoogte in. Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie, blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan. 2017 zou voor verschillende voedingsfabrikanten dan ook een pikzwart jaar kunnen worden.
Daarom doet FEVIA een dubbele oproep. De federatie vraagt vooreerst aan de overheden om rekening te houden met het effect van de enorme prijsstijgingen bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis. Daarnaast doet ze ook een oproep aan alle actoren in de voedingsketen om rekening te houden met de moeilijke situatie in hun contractuele relaties.

FEVIA

FEVIA

+3225501740
+3225501759