naar top
Menu
Logo Print

Food At Work Student Awards uitgereikt

30 jongerenteams bedenken voedingsproducten van de toekomst
magazine

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, maakte eind april de winnaars bekend van de Food At Work Student Awards. Dertig jongerenteams ontwikkelden hun voedingsproduct van de toekomst, vaak met het oog op meer duurzame oplossingen die bovendien goed zijn voor de gezondheid. Een vakjury koos drie winnaars: een pizzadeeg met lokaal biergist, een vezelrijke cracker met een aroma van spek en een gezonde frisdrank met abrikozen en algen. Met de Food At Work Techno Awards lanceerde Fevia Vlaanderen ook een nieuwe wedstrijd voor technische profielen, een knelpuntberoep in de voedingsindustrie.
De tiende editie van de innovatiewedstrijden stond in het teken van ‘Food At Work’, de employer brand van Fevia en sectorfonds Alimento waarmee de Belgische voedingsindustrie jongeren en werkzoekenden wil aantrekken. “Door leerlingen en studenten zelf een innovatief voedingsproduct te laten ontwikkelen, prikkelen we hen om later een carrière uit te bouwen in onze sector”, zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia Vlaanderen.
In de wedstrijd voor studenten uit het hoger onderwijs, de Food At Work Ecotrophelia Awards, ging de eerste prijs naar een team van de KU Leuven (foto). Ze wonnen de hoofdprijs voor hun product Bizza: een gezond pizzadeeg van eigen bodem gemaakt met bierdraf, bierwort en biergist van lokale brouwers.
In de Food At Work Awards Vlaanderen, voor leerlingen uit het Nederlandstalig secundair onderwijs, won een team van Ter Groene Poorte. De hoofdprijs gaat naar Fibercracker with bacon, een hartig en vezelrijk koekje met een zacht aroma van spek. Voor dit aperitiefkoekje maakt het team van de opleiding Voedingstechnieken gebruik van restvezels uit de fruitsapindustrie en van snijdingen van spek.
De eerste prijs in de Food At Work Awards Wallonie, voor leerlingen van het Franstalig middelbaar onderwijs, gaat dit jaar naar een team uit het Athénée Royal Agri St. Georges. Met Abricotam maakten zij een frisdrank op basis van gerecupereerd siroop uit abrikozenconserven in combinatie met een extract van exotische vruchten.
De sector lanceerde dit jaar ook een nieuwe, vierde wedstrijd: de Food At Work Techno Awards voor leerlingen uit het technisch onderwijs en beroepsonderwijs, waarbij leerlingen uit het 6de of 7de jaar TSO of BSO aan de slag gingen bij een voedingsbedrijf rond een technische uitdaging. De eerste editie werd gewonnen door een team van de Vrije Technische Scholen in Sint-Niklaas die voor Lily’s Cakes een mobiele deegdoseringsmachine ontwikkelden die de productie van wafels 30% sneller laat lopen.
“Door de toenemende automatisering in onze sector zoeken we vooral technisch geschoolde medewerkers, zoals technisch operatoren, electromechaniekers of storingstechniekers. Met de Food At Work Techno Awards dagen we leerlingen uit om in onze bedrijven een technische uitdaging aan te gaan. Zo ervaren ze vanop de eerste rij welke opportuniteiten onze sector hen kan bieden: stabiel werk in een innovatieve sector”, aldus nog Jan Vander Stichele.

FEVIA

FEVIA

+3225501740
+3225501759