naar top
Menu
Logo Print

Taksen en accijnzen doen grensaankopen toenemen

Sector roept op om fiscale beleid te herzien
magazine

Nieuwe cijfers van GfK bevestigen dat Belgen steeds vaker voeding en dranken in het buitenland aankopen; gemiddeld 9 keer per jaar. In 2018 kochten Belgen voor 616 miljoen aan in onze buurlanden, een stijging met 4,6% ten opzichte van 2017. Vooral in Frankrijk kopen Belgen steeds meer. Fevia en VIWF trekken aan de alarmbel en roepen de volgende regeringen op om komaf te maken met de opeenstapeling van accijnzen en taksen.

“We stellen vast dat we onszelf uit de markt prijzen met een fiscale politiek die taksen en accijnzen opstapelt. Van de verpakkingstaks en de gezondheidstaks tot de hogere accijnzen op alcohol: ze maken producten duurder in ons land en doen de koopkracht naar het buitenland verdwijnen. Onze eigen bedrijven verkochten daardoor vorig jaar 5,3% minder op de eigen markt”, waarschuwt Bart Buysse, CEO van Fevia.

“Dit verzwakt ook de volledige Belgische economie”, pikt Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele in. “Louter budgettaire maatregelen die op korte termijn geld in de lade moesten brengen, zorgen er zo voor dat de schatkist eigenlijk zelf ook inkomsten verliest. We roepen de toekomstige regeringen dan ook op om te denken op de langere termijn. Schaf de opeenstapeling van taksen af en investeer verder in innovatie.”

Ook bij VIWF, de federatie van de Belgische producenten van water en frisdranken, hebben ze de cijfers bestudeerd. Binnen deze categorie gaat het om 91 miljoen euro in 2018; goed voor een stijging van niet minder dan 15,6% ten opzichte van 2017. De verklaring ligt ook volgens hen bij de accijnsverhoging en de gezondheidstaks, die een grote impact hadden op hun producten.

“Deze maatregelen tasten de koopkracht van onze consumenten aan en bedreigen de competitiviteit van de Belgische producenten. Daarom dringen ook wij er bij de toekomstige regeringen op aan om het fiscale beleid te herzien”, zegt Etienne Gossart, voorzitter van VIWF.

FEVIA

FEVIA

+3225501740
+3225501759