naar top
Menu
Logo Print

Fevia Wallonie: “Investeren in productieketens met toekomstperspectief”

Voorzitter breekt lans voor samenwerking tussen landbouw en industrie
magazine

“In Wallonië bieden lokale productieketens een enorm potentieel om waarde en jobs te creëren, op voorwaarde dat ze zich richten op de toekomstige behoeften van de consumenten. Laten we, samen met onze landbouwers, volop inzetten op die productieketens”, roept Fevia Wallonie-voorzitter Guy Paternoster op tijdens landbouwbeurs Libramont.

De link tussen de landbouw en de voedingsindustrie is sterk: niet minder dan 60% van de landbouwproducten, die de voedingsindustrie gebruikt, komen van Belgische bodem. En de uitdagingen die de industrie bedreigen, treffen ook de landbouwwereld.

“De Waalse voedingsindustrie heeft de middelen om de Waalse, lokale economie een boost te geven”, stelt Paternoster. “Laten we, samen met onze innovatiepool Wagralim, investeren in productieketens die lokale grondstoffen valoriseren. Deze soort productieketens laten toe om, met een open geest naar de rest van de wereld toe, een antwoord te bieden op de behoeften van de consument en opkomende markten.”

“De nieuwe trends stimuleren bedrijven om zich aan te passen en heruit te vinden”, pikt secretaris-generaal Anne Reul in. “Mensen eten niet meer zoals ze dat vroeger deden. Producenten die kiezen voor lokale productieketens met een hoge toegevoegde waarde, zoals erwten of tarwe, kunnen deze grondstoffen leveren aan bedrijven. Die kunnen daardoor antwoorden bieden op consumententrends, zonder dat ze zich daarvoor ergens anders moeten bevoorraden. Een win-win voor onze landbouwers en voedingsbedrijven!”

Fevia Wallonie pleit ervoor dat toekomstige beleidsmakers een kader en de nodige ondersteuning uitwerken om de lokale productieketens te versterken en samenwerking aan te moedigen. Maar bovenal vraagt men om de verschillende actoren uit de voedingsketen, waaronder de voedingsindustrie, te betrekken bij het opstellen van een plan voor een duurzaam voedingssysteem in Wallonië.

FEVIA

FEVIA

+3225501740
+3225501759