naar top
Menu
Logo Print

Twee nieuwe Food Factories of the Future

Awards voor Lantmännen Unibake en Dekeyzer-Ossaer
magazine

Tijdens de uitreiking van de Factory of the Future awards vielen begin februari opnieuw twee voedingsbedrijven in de prijzen. Naast de technologiebedrijven Borit en Reynaers Aluminium werden op deze vierde editie van de awarduitreiking ook Lantmännen Unibake en Dekeyzer-Ossaer gelauwerd. De brood- en vleesproducent worden daarmee beloond als toekomstgerichte bedrijven die klaar zijn voor de uitdagingen van Industrie 4.0.
Voor Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, en Flanders’ FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie, bevestigen de awards dat Vlaamse voedingsbedrijven, waaronder heel wat kmo’s, een enorm potentieel hebben om via innovatie in te spelen op de uitdagingen van de toekomst. De winnende bedrijven investeerden ook fors in automatisatie, wat volgens Flanders’ FOOD en Fevia Vlaanderen voorzitter Jan Vander Stichele niet ten koste van medewerkers hoeft te gaan.
“Factories of the Future zetten hard in op digitalisering, automatisatie én op medewerkers”, zegt Vander Stichele. “De competenties die bedrijven in het Industrie 4.0 verhaal zullen nodig hebben veranderen wel, maar future proof bedrijven spelen hier net op in door hun medewerkers actief te betrekken en op te leiden.”
Dekeyzer-Ossaer is een ultramodern vleesverwerkend bedrijf uit Koekelare dat elke dag 200.000 vleesporties produceert voor de horeca, grootkeukens, cateraars en de industrie. Ondanks de dalende vleesconsumptie realiseerde het bedrijf vorig jaar een omzetgroei van 25%. “De samenwerkingen met exporterende producenten van bereide maaltijden zijn cruciaal voor die groei. Ons motto is ‘als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen’”, stelt gedelegeerd bestuurder Johan Dekeyzer. “Dankzij onze innovaties zochten en vonden we unieke oplossingen om producten lekkerder, gezonder en gebruiksgemakkelijker aan te bieden of om budgetvriendelijker te produceren”.
De industriële bakkerij Lantmännen Unibake levert aan supermarkten, tankstations, bedrijfskantines en zelfstandige bakkers. Na een dramatische brand in 2015 herrees het bedrijf in recordtempo. “Wij willen ambachtelijke technieken vertalen naar een industrieel proces”, zegt Piet Van Beveren, sourcing & research director bij Lantmännen Unibake Benelux. “Dat we nu een state-of-the-art machinepark hebben waarbij heel wat taken geautomatiseerd zijn en waarbij veiligheid centraal staat, helpt daarbij uiteraard. Tegelijk zorgt het voor nieuwe uitdagingen, zoals het meten van dat proces en het omgaan met heel wat data, bijvoorbeeld over de kwaliteit van tarwe.”
Lantmännen Unibake en Dekeyzer-Ossaer brengen het totaal aantal ‘Food Factories of the Future’ op vijf, nadat Biobakkerij De Trog, Nuscience en Rousselot eerder al deze prestigieuze award in de wacht sleepten.

FLANDERS FOOD

FLANDERS FOOD

+32472851100
-