naar top
Menu
Logo Print

De 5 misvattingen over voedselveilige smeermiddelen

1.Voedselveilige smeermiddelen zijn van mindere kwaliteit dan standaard industriële tegenhangers

Ze zouden een kortere smeerinterval opleveren, veel minder lang meegaan, niet goed bestendig zijn tegen hogere of lagere temperaturen en niet compatibel zijn met kunststoffen en elastomeren. Hierdoor zorgen ze voor een lagere productiviteit en hogere kosten. Niets is minder waar. FG gekeurde basisoliën en additieven zijn doorontwikkeld zodat ze kwalitatief net zo goed zijn als conventionele industriële tegenhangers.

2. Er zijn niet voldoende voedselveilige smeermiddelen beschikbaar voor alle smeertoepassingen

De 5 misvattingen over voedselveilige smeermiddelenOftewel het beschikbare gamma voor de voedingsmiddelenindustrie is niet toereikend genoeg. Men zou dan alsnog een conventioneel smeermiddel moeten toepassen in de zone, wat extra veiligheidsperikelen en administratieve rompslomp met zich meebrengt. Echter, alle typen smeermiddelen, van droge smeermiddelen tot schroefdraadpasta's, zijn inmiddels beschikbaar in voedselveilige varianten.

3. Niet alle smeerpunten behoeven gesmeerd te worden met een voedselveilig smeermiddel

In een productieomgeving vinden we vaak diverse uiteenlopende smeerpunten. Sommigen bevinden zich direct in de buurt van het voedselverwerkingsproces en anderen zijn er verder van verwijderd. Een algemene misvatting is dat smeerpunten die verwijderd zijn van het proces niet gesmeerd behoeven te worden met een voedselveilig smeermiddel. Volgens Europese wetgeving zijn voedselverwerkers verplicht om een HACCP-plan op te stellen; een plan voor het in kaart brengen van alle mogelijke gevaren voor de veiligheid van voedsel in het productieproces en geeft aan hoe de risico's beheerst worden. Eén manier om direct het gevaar op contaminatie door gebruik van verkeerde smeermiddelen te ondervangen, is om uitsluitend voedselveilige smeermiddelen te gebruiken.

4. De amerikaanse FDA test smeermiddelen op voedselveiligheid

De 5 misvattingen over voedselveilige smeermiddelenDe Amerikaanse Food & Drug Administration(FDA) is het agentschap van de federale overheid van de VS, die de kwaliteit van het voedsel en medicijnen in brede zin controleert. Smeermiddelen vallen hier echter niet onder, omdat dit non-food compounds zijn. Indien gewenst kunnen fabrikanten hun smeermiddelen laten keuren volgens de eisen van de FDA, bij onder andere de organisatie NSF International. Deze organisatie controleert het smeermiddel op basis van de regels in 21 CFR §178.3570. Bij een acceptatie krijgt het product een NSF-H1 registratie, als bewijs dat het product als smeermiddel geschikt is voor incidenteel contact met voedingsmiddelen.

5. Voedselveilige smeermiddelen zijn voedingsbodems voor micro bacteriële besmetting

JAX is al meer dan 60 jaar een pionier op het gebied van voedselveilige smeermiddelen. Zij waren de eersten die in 1962 een voedselveilig smeermiddel op de markt brachten, goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van landbouw. JAX smeermiddelen zijn goedgekeurd door het NSF en hebben een H1 en zelfs 3H goedkeuring waardoor ze in direct contact mogen komen met voedingsmiddelen. Alle JAX NSF H1-smeermiddelen bevatten het door JAX ontwikkelde en gepatenteerde antimicrobiële bewaarmiddel Micronox. Dit middel beschermt de smeermiddelen tegen microbiële besmetting en degradatie.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van JAX?
U kunt onze specialisten bereiken via +32 (0) 3 880 07 60
of stuur een e-mail naar sales@mavom.be.

MAVOM

MAVOM

SATENROZEN 1
2550 KONTICH
+3238800760
\N
www.mavom.be