naar top
Menu
Logo Print

Eerste junior energiemanagers van het jaar bekroond

Prijs voor innoverende en opmerkelijke bachelorproeven
magazine

Naar analogie met de jaarlijkse ‘Manager of The Year’-wedstrijd introduceerden Energik en Engie in samenwerking met AP Hogeschool en Hogeschool Howest in oktober de ‘Junior Energy Manager of the Year’- award. Die zet jonge, talentvolle energiemanagers in de kijker en wil tegelijk de aandacht vestigen op een zeer actueel vakgebied.
“We hebben vooral gekeken naar de toepasbaarheid van de bachelorproeven in de huidige maatschappij en de graad van innovatie”, zegt Jozef De Borger, voorzitter van de jury, die was samengesteld uit professionals van energiebedrijf Engie, de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie Energik en een afgevaardigde van beide hogescholen. “De twee winnende projecten scoorden zeer hoog op beide standaarden en waren zo aan elkaar gewaagd dat we besloten om twee winnaars aan te duiden.”
Jelle Milbou (21) trok voor zijn stage en bachelorproef naar Finland. Hij maakte er met vier andere internationale studenten deel uit van een grootschalig Scandinavisch onderzoek naar het ontginnen van biobrandstof uit algen. “Het biogas afkomstig uit algen vormt een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, maar om algen te kweken, heb je voldoende licht en een optimale watertemperatuur nodig. Laat dat nu net twee criteria zijn die niet samenvallen met Finland”, schetst Mibou de problematiek van zijn onderzoek. “Gedroogde algen kunnen wel via vergisting omgezet worden tot biogas, maar dit complexe en lange proces verbruikt op zich natuurlijk ook energie”, aldus Jelle. Hij bracht in kaart of deze processen winstgevend kunnen zijn in een Scandinavisch klimaat, rekening houdend met het extra energieverbruik. “Het resultaat was positief, waardoor ik veronderstel dat het in een gematigder klimaat zoals in België ook rendabel kan zijn”.
Asha Vanderbauwhede (21) van Howest startte haar project dichter bij huis. Zij deed onderzoek voor het kabinet van Vlaams minister Bart Tommelein naar de meest efficiënte en kostenbesparende manier van batterijopslag voor zonnepanelen. “Ik verwierf vooral inzicht in het wettelijke kader ervan en kreeg de kans om veel bedrijven te bezoeken”, zegt ze. Haar eindresultaten worden alvast meegenomen in de verdere uitrol van de beleidsplannen.
Beide energiemanagers kregen een cheque van 500 euro overhandigd.