naar top
Menu
Logo Print

Wat verwachten consumenten van verpakkingen?

Ontdek de nieuwste verpakkingstrends op FachPack 2018
magazine

De eisen van consumenten rond verpakkingen veranderen continu en zijn dikwijls contradictorisch. Fabrikanten moeten gemak, duurzaamheid en communicatie zien te combineren en moeten al deze aspecten geregeld herzien. De nieuwste verpakkings­technologieën en -materialen helpen hen om aan die wensen te kunnen beantwoorden.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Mintel heeft vijf trends blootgelegd voor consumentenverpakkingen in 2018. Naast het terugdringen van voedselverspilling en maritieme vervuiling, zijn dat het winnende belang aan online handel en geminimaliseerde en duidelijke boodschappen op verpakkingen.

Jonge consumenten focussen zich eerder op verse – dan op diepvriesproducten. Producenten staan dus voor de taak om innovatieve ontwerpen te gebruiken, om deze groep alsnog te overtuigen. Denk bijvoorbeeld aan transparante verpakkingen, die letterlijk transparantie creëren en de inhoud en het volume zichtbaar maken voor de consument. Voor een aantrekkelijk design geldt dikwijls: ‘less is more’. Een duidelijke boodschap die informatie en authenticiteit meegeeft, maakt de keuze makkelijker en verdient dus de voorkeur op een overdadig ontwerp. Het is zoeken naar de balans tussen te veel en te weinig informatie.

Shoppers zoeken ook naar duurzame oplossingen zoals recycleerbaarheid, minder verpakkingsmateriaal en het gebruik van biomaterialen die zowel een lange houdbaarheid als een veilig transport garanderen. De verpakking is de belangrijkste manier om met de koper te communiceren. Ze kan niet alleen informatie verschaffen over de inhoud, maar ook over zichzelf. Bijvoorbeeld hoe ze helpt om voedselverspilling tegen te gaan, hoe ze gerecycleerd kan worden of hoe ze te hersluiten is.

Op FachPack 2018, dat van 25 tot en met 27 september plaatsvindt in het Duitse Nürnberg, stellen heel wat spelers in de verpakkingsindustrie hun antwoorden op deze uitdagingen voor. Meer info vindt u op de website www.fachpack.de.