naar top
Menu
Logo Print

Monniken Westvleteren starten met webshop

Populaire Trappisten voortaan online te bestellen
magazine

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het West-Vlaamse Westvleteren gaan de verkoop van hun Trappistenbieren anders organiseren. Het reservatiesysteem via de telefoon wordt afgeschaft en wordt vervangen door een webwinkel op www.trappistwestvleteren.be.

Tot 2005 kon men op vastgestelde dagen en uren Trappist Westvleteren kopen in het verkoopmagazijn van de abdij. Door de plots ontstane hype werd de vraag echter veel groter dan het aanbod. De monniken schakelden toen over op reservaties via de ‘biertelefoon’, om zo een spreidingssysteem in te voeren voor de afhaling.

Dit systeem heeft lang goede diensten bewezen, maar was nu toch aan vernieuwing toe. Dit bezorgde de mensen die voor de verkoop instaan immers heel wat stress, en was voor tal van klanten een bron van ongenoegen door de soms lange wachttijden aan de telefoon. Daarom zochten de monniken naar een klantvriendelijk alternatief.

“Het nieuwe verkoopsysteem komt tegemoet aan de noden van tal van liefhebbers van Trappist Westvleteren. De bierverkoop van de Abdij blijft uitsluitend gericht op particuliere klanten. De webwinkel is dus enkel voor consumenten toegankelijk, niet voor professionele kopers”, aldus broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij. “Wij wensen namelijk aan zo veel mogelijk mensen de kans te geven om Trappist Westvleteren aan de correcte prijs aan te kopen. Wie zich niet aan de verkoopregels houdt en misbruik maakt van het systeem, zal de toegang tot de webwinkel kunnen ontzegd worden.”

De online verkoop biedt ook voordelen voor de Abdij. Dankzij het nieuwe systeem is het voorraadbeheer nu volledig geïntegreerd en geautomatiseerd. Daarenboven zal ook de traceerbaarheid van de producten aan de hand van de lotnummers van de verschillende brouwsels eenvoudiger verlopen.

Voor de ontwikkeling van de webapplicatie werd een beroep gedaan op het Brugse digitale bedrijf DUO en op Ingenico ePayments voor het beveiligd betalingsplatform.