naar top
Menu
Logo Print

Koeienstal verbouwd tot hypermoderne kaasmakerij

‘t Groendal in Roeselare zet in op beleving en gestage groei
magazine

Twee generaties lang was ‘t Groendal uit Roeselare een melkveebedrijf. Dertig jaar geleden kwam daar de eigen kaasproductie bij, waarmee zaakvoerders Johan Deweer en Dominique Steyaert de jongste jaren verschillende prijzen in de wacht sleepten. Nu ook de vierde generatie aan de deur klopt, besloten ze zich volledig te focussen op die activiteit. Zo is de koeienstal van weleer nu verbouwd tot een hypermoderne kaasmakerij, inclusief winkel, degustatieruimte en bezoekerscorridor.
“Vandaag maken en verkopen we hier 25 verschillende soorten kaas. Mede dankzij de World Cheese Awards in onze prijzenkast, zagen we de vraag de voorbije jaren toenemen. Niet alleen in ons land overigens, maar ook vanuit de VS, Spanje, Nederland en Frankrijk”, zegt Johan Deweer. “De artisanale kaasmakerij barstte uit zijn voegen en en met mijn zoon Louis-Philippe is de opvolging verzekerd. Dat deed ons in 2017 beslissen om te stoppen met het melkvee en 100% voor de kaasmakerij te gaan”, pikt zijn partner Dominique Steyaert in.
Twee jaar later zijn de verbouwingswerken achter de rug. “Waar vroeger de voedergang voor de koeien was, vind je nu een degustatieruimte en de bezoekersboulevard”, toont Louis-Philippe Steyaert. “We willen hier namelijk ook inzetten op beleving, door groepen te ontvangen. De bezoekers kunnen dan binnenkijken in de productieruimtes en de rijpingskelder, uiteraard gekoppeld aan een degustatie.”
Qua productie mikken de zaakvoerders op een gestage groei. “We hebben hier nu de mogelijkheid om op termijn vier keer zoveel te produceren als de huidige 150 ton per jaar. We willen echter geleidelijk aan groeien, mee met de stijgende vraag. De kwaliteit blijft voor ons primeren”, klinkt het nog.