naar top
Menu
Logo Print

Lokale microbrouwers kunnen terecht in nieuwe start-up

BeerSelect grootste brouwerij van Gent
magazine

De start-up BeerSelect is met zijn gloednieuwe brouwerij meteen de grootste van Gent. Het komende jaar zal hier 800.000 liter bier - of zo’n 2,4 miljoen flesjes - van de band rollen. Lokale microbrouwers kunnen er hun eigen ‘craft beer’ laten brouwen.
BeerSelect - in 2016 opgericht door drie jonge Gentenaars met een passie voor bier - ondersteunt kleine, lokale brouwers op het vlak van marketing, sales en distributie. Artisanale bieren worden zo ondertussen zelfs in China gedronken. BeerSelect wil ervoor zorgen dat de lokale brouwers zich alleen maar moeten bezighouden met het experimenteren met nieuwe smaken en recepten.
De brouwerij past volgens oprichters Wout Meuleman, Miel Bonduelle en Kasper Peeters perfect in dat verhaal. “Pilsbieren verliezen marktaandeel, en craft bier wordt steeds populairder. Zo populair dat de brouwers de vraag niet meer kunnen bijhouden. In onze brouwerij kunnen ze een paar duizenden liter van hun bier brouwen. Zo kunnen ze genieten van een constante smaak en kwaliteit.”
De start-up haalde 900.000 euro op om de gloednieuwe brouwerij te bouwen. De brouwhuizen, gistingstanks en bottellijn zijn beschikbaar voor volumes vanaf 2.000 liter. Al zeker 40 lokale brouwers zullen de komende weken en maanden de Gentse brouwerij gebruiken. Het eerste jaar zal er dus 800.000 liter bier gebrouwen worden. De komende jaren wil men die volumes verder opdrijven.
“We vertalen de artisanale bierrecepten naar grote volumes, op dezelfde ambachtelijke wijze”, zeggen de oprichters. “We hebben ervaren brouwmeesters aangetrokken die waken over de kwaliteit, en we werken zelfs samen met de UGent om tests te kunnen doen. We verzoenen die professionele manier van werken met het ambacht dat bierbrouwen is en altijd zal blijven. De recepten en de smaak zijn heilig.”
BeerSelect wil met de nieuwe brouwerij de unieke Belgische biertraditie niet zomaar in leven houden, maar zelfs een extra boost geven. “Dit moet het walhalla van het craft bier worden”, klinkt het nog.