naar top
Menu
Logo Print

Europese Hof baant weg voor fagen tegen Listeria

Natuurlijke hulpstof mag ingezet worden bij bestrijding bacterie
magazine

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat producenten van levensmiddelen, bij afwezigheid van een apart Europees kader, fagen kunnen blijven gebruiken ter voorkoming van de dodelijke Listeria bacterie in voedsel. Dat meldt het Wageningse life-sciences bedrijf Micreos Food Safety, leverancier van dergelijke fagen.

Natuurlijke fagen die specifiek de Listeria bacterie doden, kunnen voorkomen dat deze bacteriën zich tijdens de productie van levensmiddelen verspreiden. Fagen vertegenwoordigen een volstrekt nieuwe categorie producten voor voedselveiligheid, zonder de nadelen van conventionele, chemische conserveringsmiddelen, die de darmflora kunnen aantasten. Maar juist doordat ze anders zijn dan de bestaande middelen, is de regulatoire goedkeuring in de EU zeer lang opgehouden.

In de VS werd al in 2006 de eerste anti-Listeria-faag goedgekeurd en bestempeld als veilig (Generally Recognised as Safe) door de FDA. Het betrof Listex™, van het Nederlandse bedrijf Micreos Food Safety. Fagen zijn sindsdien op alle continenten een standaard onderdeel geworden van de toolkit voor voedselveiligheid en Listex heeft intussen vele prijzen gewonnen.

Maar terwijl deze Europese innovatie de wereld veroverde, blijft Europa steken in onduidelijkheid en onzekerheid. De gerechtelijke uitspraak van het Europese Hof maakt nu duidelijk dat Listex gebruikt kan worden als proceshulpstof bij de bereiding van levensmiddelen, ter voorkoming van Listeria in de finale fase van de productie.

Leden van het Europese Parlement richten zich nu tot de Europese Commissie met het urgente advies om een passend regulatoir te creëren voor het gebruik van fagen. Intussen is er nu in elk geval helderheid verstrekt door het Europese Hof, waardoor deze innovatie uit de natuur ook binnen de EU onverminderd ingezet kan worden voor de voedselveiligheid van de Europese consument.