naar top
Menu
Logo Print

FIEUW KOELTECHNIEK HELPT STARMEAL AAN NIEUWE INSTALLATIE

Grootste installatie van Fieuw tot nog toe

Distributiebedrijf StarMeal uit Westerlo kent al sinds zijn oprichting een grote groei. Voor de uitbreiding heeft het daarom Fieuw Koeltechniek uit Roeselare ingeschakeld. De West-Vlaamse installateur houdt zich voor deze uitbreiding niet alleen bezig met de koelingsinstallaties, maar ook met verwarming. Fieuw is zeer klantgericht en levert maatwerk naar de behoefte van de klant. De koeling gebeurt met het gebruik van CO2, maar verder wordt er ook gebruikgemaakt van warmterecuperatie en procesengineering om zo energiezuinig mogelijk te werk te gaan.


De positieve centrale voor koelcellen

OP BASIS VAN CO2

De bouw van de nieuwe installatie is eind maart gestart en duurde zo'n vier maanden. Het is een van de grootste installaties die Fieuw ooit gebouwd heeft, en is zowel een verwarmings- als koelingsinstallatie. De installatie maakt gebruik van een pompkoeling die werkt met CO2. "Daar zijn enkele goede redenen voor", zegt Stefaan Bostyn, zaakvoerder van Fieuw Koeltechniek. "Het is niet giftig, heeft een heel goed koelvermogen en heeft ook kleinere diameters om energie te pompen, wat het gebruik van CO2 dus goedkoper maakt dan andere koelmiddelen zoals ammoniak en freon. Ook kan er in de winter met CO2 zeer laag gecondenseerd worden."

 

WERKING

De installatie heeft verschillende centrales en circuits. Zo zijn er twee positieve koelingscentrales (voor koelcellen) en een negatieve (voor diepvriescellen). De negatieve centrale staat op 100 meter van de installatie. Die heeft het voordeel dat ze kan condenseren in de vloeistofleidingen van de positieve installatie. De transkritische centrales hebben twee geïsoleerde CO2-vaten: een van 4.000 liter en een van 2.000 liter. Het leidingnet van de installatie is volledig gelegd met inox om lekken te vermijden en is eveneens volledig geïsoleerd. Daarnaast is alles gestuurd met modulerende kleppen en via het beheersysteem worden alle parameters gemonitord en gelogd, wat de werking ten goede komt.

 

WARMTERECUPERATIE

“Op vlak van warmterecuperatie heeft StarMeal gekozen om te werken met luchtgroepen boven de grote productieruimtes", legt Bostyn uit. “Daarop zit een droogfunctie met voorverwarming en naverwarming. Indien gewenst, kan men de verzadigde lucht afvoeren tijdens het reinigen van de productieruimtes. Er zijn nog andere toepassingen voor de warmterecuperatie. Zo hebben we twee warmwatertanks die zowel de kuisinstallatie als het sanitair gebruiken. Al het warme verbruikswater wordt eveneens uit deze tanks genomen. Op een ander circuit wordt de warmte gebruikt voor vloerverwarming in alle kantoren en refters van het gebouw. We kunnen op het volledige vermogen alle warmte die op de centrale aanwezig is, recupereren dankzij de restwarmte van de centrale. Zelfs buiten in de gaskoelers is er een warmtepompfunctie die constant zo'n 24.000 liter aan warm water aan 60° kan aanbieden, puur op recuperatie", vertelt Bostyn.

“Op alle verdampers bij een CO2-installatie passen wij al zes jaar heetgasontdooiing toe. In de verdampers zitten nergens elektrische weerstanden, wat de energiekost aanzienlijk vermindert. Alles gebeurt met heet gas op CO2. De warmterecuperatie wordt volledig gestuurd door het beheersysteem van Fieuw."

 

TOEPASSINGEN KOELING

De installatie zorgt vooral voor het koelen van ruimtes en producten. “Met deze installatie koelen we in eerste instantie productieruimtes, snelkoelers en koelcellen. Maar we gebruiken eveneens de koeling om een ijswatervat van 12.000 l te koelen tot 0 °C. Dit om ijsbaden in de productieruimtes te vullen. Inwendige koelspiralen houden de koelbaden op de ingestelde temperatuur", besluit Bostyn.

FIEUW KOELTECHNIEK

FIEUW KOELTECHNIEK

HOGE BARRIERESTRAAT 3
8800 ROESELARE
+3251209073
+3251210064
www.fieuw.be