naar top
Menu
Logo Print

PREVENTIEF ONDERHOUD SLEUTEL TOT CONTINUE PRODUCTIE

MBS Group onderhoudt transportbanden bij Lutosa

MBS Group fabriceert op maat, distribueert en installeert alle soorten rubber en kunststof transportbanden en componenten, met name voor de voedingssector. Het bedrijf biedt ook onderhoud en herstellingen aan, 24/7. De onderhoudswerkzaamheden moeten heel snel en accuraat worden uitgevoerd, aangezien voedingsfabrieken meestal continu werken. Dit is ook het geval voor Lutosa in Leuze-en-Hainaut, waar we Martin Lemaire, Mechanical Maintenance Manager - Agronomy ontmoeten. Hij is verantwoordelijk voor de ontvangst, het sorteren en het wassen van aardappelen, en daarmee ook voor het onderhoud van de installaties, die bestaan uit honderden meters aan transportbanden.

 

800.000 TON AARDAPPELEN PER JAAR

De transportbanden bij Lutosa worden intensief gebruikt. Onderhoudsbeurten zijn dan ook onontbeerlijk
De transportbanden bij Lutosa worden intensief gebruikt. Onderhoudsbeurten zijn dan ook onontbeerlijk

Lutosa heeft twee productielocaties in België (Leuze-en-Hainaut en St.-Eloois-Vijve) en stelt 1.000 mensen tewerk. In 2016 werd 800.000 ton aardappelen verwerkt op beide locaties en werd 92% van de productie geëxporteerd naar 131 verschillende landen. Lutosa produceert een breed scala aan diepvriesfrieten en aardappelspecialiteiten, naast gekoelde, verse frieten en gedehydrateerde aardappelvlokken.

 

PRODUCTIEPROCES

De aardappelen worden bij hun aankomst gelost op rubber transportbanden en via ontaarders worden ze ontdaan van aarde, wortels en eventuele metalen voorwerpen. Die laatste worden aangetrokken door speciale magneetbanden en afgevoerd naar een metaalcontainer. Dit is al een vorm van preventie, om te voorkomen dat de transportbanden beschadigd raken.

Transportbanden

De aardappelen worden gesorteerd en gecontroleerd voor ze naar de wasafdeling gaan. Al het interne transport loopt over voedingsgekeurde pvc- en PU-transportbanden, die de verschillende temperaturen binnen het productieproces aankunnen en niet onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. Bepaalde producten vereisen vriesbestendige transportbanden, die speciaal ontwikkeld werden om een lange levensduur in moeilijke omstandigheden te garanderen.

Intensief gebruik

Het wassen gebeurt op transportbanden in een gesloten circuit, met recuperatie van water en aarde. In de voorwas komen er metalen spijlenbanden of zeefbanden/grillebanden aan te pas. Het gebruik van de transportbanden is erg intensief en het is bijna onmogelijk om de onderhoudstijden te voorspellen. Vandaar het belang van preventief onderhoud.

 

ONDERHOUD

“Bij ons staat het onderhoud twee keer per jaar gepland: twee weken in de zomer en een week met kerst. De fabriek draait zeven dagen per week en 24 uur per dag, en het is feitelijk onmogelijk om een productielijn te stoppen. Wanneer we daartoe toch verplicht zijn, vertegenwoordigt dit een aanzienlijk budget per uur“, zegt Martin Lemaire.

Preventief

“Om die reden rekenen wij graag op partners zoals MBS Group. De continuïteit van onze productieprocessen wordt gewaarborgd en productieonderbrekingen worden tot een minimum herleid. Tijdens de voorbije zomerstop is er een grondig onderhoud aan onze installaties uitgevoerd door MBS Group, in samenwerking met hun zusteronderneming BMC, die vooral de mechanische werken op zich nam. Eerst werden er twee grote spijlenbanden vernieuwd. Doordat de werken vlotter verliepen dan voorzien, hebben wij tijdens de productiestop ook onderhoud laten uitvoeren aan lagers, motoren, trommels en overige componenten van de installaties", klinkt het.

24/7-service

“Indien er toch een spoedinterventie nodig is, kunnen wij rekenen op onze buitendienst met ruim 50 monteurs, vanuit onze vier strategisch gekozen vestigingen in Roeselare, Le Roeulx, Bilzen en Gent", zegt Mario Oyarzabal, Plant Manager bij MBS Group Le Roeulx. “Zo kunnen wij onze klanten snel bedienen. 24/7-service is geen leeg begrip voor ons."

MBS TRANSPORTBANDEN

MBS TRANSPORTBANDEN

INDUSTRIEWEG 72
8800 ROESELARE
+3251249454
+3251249455