Vlaamse bedrijven bij beste investeerders Industrie 4.0 in de wereld

Bijna 60% van Flanders Make-leden heeft al strategisch plan geïmplementeerd

Productiebedrijven in Vlaanderen zien een groeiende vraag naar producten op maat, liefst aan de prijs van massaproducten. Om te kunnen inspelen op deze trend zetten ze sterk in op Industrie 4.0 en de digitale transformatie. Dat blijkt uit enquêteresultaten die onderzoekscentrum Flanders Make heeft gepresenteerd tijdens zijn jaarlijks symposium. De bevraagde bedrijven hebben de voorbije drie jaar 5% per jaar geïnvesteerd in digitalisering, wat vergelijkbaar is met de internationale benchmark. De volgende drie jaar wordt een terugvallende economische groei verwacht, maar toch wil men 20% per jaar extra investeren.
Bedrijven die deel uitmaken van Flanders Make spelen een voortrekkersrol in de digitale transformatie: 58% van de bedrijven die meewerkten aan de enquête heeft al een strategisch plan voor de introductie van nieuwe digitale technologieën geïmplementeerd; 24% heeft een plan maar de implementatie ervan is nog niet gestart. De bedrijven die lid zijn van Flanders Make zetten zo de toon voor de anderen. 20% van hen heeft al een plan geïmplementeerd en 31% klaar is om de implementatie te starten.
Bijna alle bedrijven die deelnamen aan de enquête zijn overtuigd dat het tijd is om tot actie over te gaan. 70% van de bedrijven schatten in dat ze gelijk of beter presteren op het vlak van digitale transformatie dan hun concurrenten. Ook hier zijn de leden van Flanders Make voorlopers.
Er is wel een duidelijk verschil tussen grotere en kleine bedrijven: meer dan de helft van de ondernemingen met minder dan 50 werknemers is niet mee met innovatie. 44% heeft nog geen digitaal plan en 10% is zelfs overtuigd dat niet nodig te hebben. Zij onderschatten de impact van digitalisering en zetten hun eigen voortbestaan daarmee op de helling, tenzij ze nu nog snel mee op de innovatietrein springen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

FLANDERS MAKE

LOMMEL

oude diestersebaan 133
3920 lommel
011/79.05.90
011/79.05.91
Meer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij FoodProcess 

FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.