naar top
Menu
Logo Print
11/06/2018 - KARIN BLACOW

ALLERGENEN, EEN GROEIEND PROBLEEM

Producten leveren volgens vermelding op verpakking

Een van mijn collega's kan met bepaalde luchtvaartmaatschappijen niet vliegen omdat ze niet kunnen garanderen dat er geen pinda's worden geserveerd. Een familielid heeft een ernstige glutenallergie en kan niks eten wat in aanraking is geweest met gluten. De croutons uit een salade halen en dan de salade opeten is al te veel. Op de school van mijn kinderen mogen we geen producten met noten meegeven en mochten de kinderen bijvoorbeeld pindakaas hebben gegeten in de ochtend, dan is het belangrijk de handjes goed te wassen alvorens naar school te gaan. Welke mensen in jouw omgeving hebben een voedselallergie?

 

GENEZING BESTAAT NIET

Karin Blacow is werkzaam bij Commercial Food Sanitation, 'an Intralox company'. Als foodsafetyspecialiste komt zij wekelijks over de vloer bij voedselverwerkende bedrijven. In deze column deelt zij haar ervaringen en juist dié zaken die volgens haar het verschil maken als het gaat om voedselveiligheid.
Karin Blacow is werkzaam bij Commercial Food Sanitation, 'an Intralox company'. Als foodsafetyspecialiste komt zij wekelijks over de vloer bij voedselverwerkende bedrijven. In deze column deelt zij haar ervaringen en juist dié zaken die volgens haar het verschil maken als het gaat
om voedselveiligheid.

Allergische reacties variëren van mild tot heel ernstig en kunnen zelfs dodelijk zijn. Voor mensen in de hoogste risicocategorie kan het kleinste allergeenspoor al een levensbedreigende reactie veroorzaken. Die onvoorspelbaarheid is constant aanwezig, waardoor de meest alledaagse dingen, zoals uit eten gaan of traktaties op school of op het werk, stressvol worden.

Genezing bestaat niet en medicatie is enkel gericht op het afzwakken van de allergische reactie. De enige remedie is dan ook het vermijden van voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent.

Vertrouwen op verpakking

Consumenten moeten daarvoor kunnen vertrouwen op de informatie die op de verpakking staat, en dat valt niet altijd mee. Foutief of niet-vermelde allergenen zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende redenen voor productterugroepingen.

 

DE INDUSTRIE EN ONZE TAAK

Als industrie hebben wij de verantwoordelijkheid om consumenten producten te leveren die vrij zijn van de allergenen, zoals aangegeven op de verpakking. Het is daarom onze taak om een goede allergenencontrole te hebben binnen de fabriek en die continu te blijven verbeteren om het risico's op fouten steeds te minimaliseren.

“Als voedingsindustrie zijn we verplicht onze uiterste best te doen om voedsel te produceren dat 100% veilig is"

Allergenencontrole

Het begint al bij de grondstoffen. Weet waar die in het wereldwijde voedselnetwerk vandaan komen, welke risico's ze met zich meebrengen, en voer regelmatige controles uit.

Nog belangrijker en binnen onze eigen controle: voorkom kruisbesmetting in je eigen productieomgeving. Zorg er dus voor dat je producten met verschillende allergenenprofielen veilig in dezelfde fabriek kunt verwerken.

Heb je een fysieke scheiding en barrières aangebracht tussen verschillende zones in je fabriek? Of breng je tijdelijke barrières aan bij de verwerking van allergenen? Hoe garandeer je een '100% allergenenvrij' na een productwisseling van niet-allergeen naar allergeen? Hoe vul je het productieschema in van niet-allergenen naar allergenen en hoe sluit je het schoonmaakschema daarop aan? Hoe zorg je dat lijn-medewerkers allergeenvrije producten niet contamineren?

 

ALSMAAR MEER VOEDSELALLERGIEEN

Het aantal mensen met een voedselallergie stijgt. Er is al veel geschreven over de vermoedens wat de oorzaak daarvan is, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat er in China bijna geen pinda-allergie voorkomt en hoe komt het dat in voornamelijk westerse landen dan weer steeds meer glutenintolerantie en -allergie voorkomt?

Win-winsituatie

Als voedingsindustrie zijn we consumenten - mijn collega, de schoolgenootjes van mijn kinderen, mensen die jij kent met een voedselallergie, en ook onszelf - verplicht onze uiterste best te doen om voedsel te produceren dat 100% veilig is.

Een hogere voedselveiligheid vermindert kosten zoals bij een terugroeping én draagt direct bij aan de kwaliteit van leven van deze groeiende groep consumenten. Een win-winsituatie, zou ik zeggen.