naar top
Menu
Logo Print
17/09/2018 - ING. WOUTER VERHEECKE

SAUZENPRODUCENT VERBETERT KLIMAAT VOOR MEDEWERKERS EN MACHINES

Colt voorziet systemen voor aangenamer werkklimaat bij Pauwels Sauzen

Bij Pauwels Sauzen produceert men op jaarbasis 100 miljoen kilogram sauzen. Bij dit proces komt warmte vrij en zeker op warme dagen kan de temperatuur in de productiehallen snel oplopen. “Om de werkomstandigheden te verbeteren, hebben we de voorbije jaren stapsgewijs geïnvesteerd in verschillende koel- en ventilatie-units. Die komen niet alleen onze mensen, maar ook de machines ten goede", zegt projectmanager Michel Doossche.

 

BEDRIJFSVOORSTELLING

Bij Pauwels Sauzen produceert men op jaarbasis 100 miljoen kilogram sauzen
Bij Pauwels Sauzen produceert men op jaarbasis 100 miljoen kilogram sauzen

Pauwels Sauzen is vandaag een van de grootste sauzenproducenten van Europa en bestaat volgens het bedrijfslogo al sinds 1909.

De historiek van de productiesite in Herent bij Leuven gaat zelfs terug tot in 1887. Na een verhuizing uit het centrum van Leuven en een aantal eerdere overnames, werd die in 2012 door Pauwels overgenomen. De tweede fabriek, in Oelegem bij Antwerpen, werd in 1988 gebouwd. Zowel in Oelegem als in Herent wordt een grote variëteit aan sauzen geproduceerd.

In deze beide productieplants zijn er ook R&D-afdelingen van de familiale onderneming ondergebracht. Daarnaast heeft het bedrijf ook verkoopkantoren in Londen en Parijs. De sauzen en vinaigrettes vinden tegenwoordig immers hun afzet in heel Europa en daarbuiten. Ze worden in verpakkingen van 20 ml tot 10 l afgevuld, variërend van bokalen tot knijpflessen, of komen terecht in grote tanks of tankwagens. De sauzen worden hoofdzakelijk onder private label aan de grootdistributie verkocht. Verder worden de producten ook gebruikt in de horeca, in grootkeukens of in de industrie.

 

NATUURLIJKE KOELING EN VENTILATIE

Afhankelijk van de beschikbare ruimte wordt de koude lucht ofwel via vaste luchtkanalen of via textielen luchtverdeelslangen tochtvrij in de werkruimte verspreid
Afhankelijk van de beschikbare ruimte wordt de koude lucht ofwel via vaste luchtkanalen of via textielen luchtverdeelslangen tochtvrij in de werkruimte verspreid

De machines in de aanmaak- en afvullijnen geven warmte af en op sommige plaatsen wordt er met stoom gewerkt. Zeker op hete zomerdagen kan de temperatuur in de verschillende productiehallen dan ook snel oplopen. Om die reden is er de afgelopen jaren geïnvesteerd in diverse natuurlijke koel- en ventilatiesystemen.

“Het verbeterde werkklimaat voor de medewerkers en de machines komt onze efficiëntie ten goede"

“Op onze werkvloer wensen we een zo goed mogelijk werkklimaat, waarbij de binnenlucht hygiënisch wordt ververst en tegelijk zoveel mogelijk wordt gekoeld tot een temperatuur die maar enkele graden lager ligt dan de buitentemperatuur", zegt projectmanager Michel Doossche.

Coolstream koeling voor alle seizoenen

Bij Pauwels Sauzen vindt men het belangrijk dat de medewerkers het hele jaar door in een verbeterd klimaat kunnen werken
Bij Pauwels Sauzen vindt men het belangrijk dat de medewerkers het hele jaar door in een verbeterd klimaat kunnen werken

Voor de koeling viel de keuze op diverse units met verschillende dimensioneringen uit het CoolStream STAR-V-gamma van Colt.

“Deze klimaatsystemen werken op basis van natuurlijke verdamping. De warme buitenlucht wordt door de unit op het dak voorbehandeld, gefilterd en door een desorptiemedium - dat dienstdoet als koelpakket - geleid, waardoor er energie wordt uitgewisseld en de luchttemperatuur afkoelt. De koude lucht wordt vervolgens via vaste luchtkanalen of textielen luchtverdeelslangen in de hal gevoerd, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de precieze werkomstandigheden", aldus Doossche.

Hoe warmer de buitenlucht is, hoe beter de verdampingskoeling functioneert. De koelsystemen worden evenwel niet alleen in de zomermaanden gebruikt. Door de warmte-afgifte uit de productie is er hier het hele jaar door behoefte aan het CoolStream-systeem.

“In de winter wordt de productiehal op een aangename comforttemperatuur gebracht door de restwarmte aanwezig in de ruimte proportioneel te verdelen. In de andere seizoenen wordt de warmte van onze machines gerecupereerd en gecombineerd met de dan frissere buitenlucht. Zo is de aanvoerlucht dan dus wat voorverwarmd en bekomen we opnieuw een comfortabele en gezonde werktemperatuur", klinkt het.

Labyrinth en Weatherlite ventilatie

Alle klimaatsystemen staan op het dak, waar ze de lucht onder alle weersomstandigheden kunnen aan- en afvoeren
Alle klimaatsystemen staan op het dak, waar ze de lucht onder alle weersomstandigheden kunnen aan- en afvoeren

“Door de natuurlijke ventilatiesystemen - Labyrinth en Weatherlite - hebben we trouwens ook het hele jaar door verse lucht, en dit onder alle weersomstandigheden. Dankzij de regenkappen of regelbare lamellen werken deze systemen immers ook bij hevige neerslag of wind", vervolgt de projectmanager.

Alle geïnstalleerde klimaatsystemen zijn overigens gecertificeerd voor gebruik in de voedingsindustrie.

 

EVALUATIE

Duurzaam en energiezuinig

“De gekozen systemen zijn vervaardigd uit aluminium en rvs en hebben daardoor een hoge duurzaamheid. Qua energiezuinigheid scoren ze dan weer veel beter dan aircogroepen", evalueert Doossche.

Investering terugverdienen

In de 8 productiehallen zijn telkens één of meerdere koel- en ventilatie-units geïnstalleerd
In de 8 productiehallen zijn telkens één of meerdere koel- en ventilatie-units geïnstalleerd

“Acht jaar geleden hebben we hier in Herent de eerste koelsystemen geïnstalleerd, als test. De medewerkers waren heel tevreden, zodat ons vertrouwen snel gewonnen was en we besloten om dit in alle productiehallen te voorzien. Dezelfde klimaatsystemen hangen ondertussen ook in de site in Oelegem. De winst zit hem hier in een beter werkklimaat voor mens en machine. Zo zijn we ervan overtuigd dat we de investering zeker zullen terugverdienen“, stelt hij.

Service na verkoop

“Door het intensieve gebruik worden de luchtfilters bij het onderhoud elk jaar vervangen. De luchtsokken worden jaarlijks gewassen en nagekeken. Om altijd operationeel te blijven, hebben we die allemaal dubbel voorzien. Deze onderhoudswerkzaamheden gebeuren door Colt zelf, wat prima verloopt", aldus nog de projectmanager.