naar top
Menu
Logo Print
16/10/2018 - WOUTER VERHEECKE

UIT DE BEDRIJVEN

Interviews met lezers

Food Process gaat geregeld langs bij Belgische voedselverwerkende bedrijven, benieuwd naar hun uitdagingen, onderscheidend vermogen en toekomstige doelstellingen. Wil u uw eigen onderneming in een volgende editie van ons vakblad zien verschijnen? Neem dan contact op met bladmanager Wouter Verheecke.

La vie est belle, Oostkamp

La vie est belle, OostkampTegenwoordig kijkt niemand nog vreemd op wanneer er een vegetariër in het tafelgezelschap zit, maar dertig jaar geleden was dat nog wel anders. Het Oostkampse bedrijf La vie est belle is opgericht vóór de dioxinecrisis, toen biologisch en vegetarisch nog echte nichemarkten waren. Het groeide echter snel uit tot een A-merk binnen dit segment, dat nu zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde in volle expansie is. “De uitdaging is dan ook om die positie verder te versterken, zonder onze bedrijfswaarden te verloochenen."

 

Lantmännen Unibake, Londerzeel

Lantmännen Unibake, LonderzeelEen nachtelijke brand legde de industriële bakkerij Lantmännen Unibake in Londerzeel in 2015 volledig in de as. Dankzij het vertrouwen en de ondersteuning vanuit de internationale groep, samen met de expertise van de medewerkers, kon er echter al snel een nieuwe plant worden opgericht. Die wordt nu als een 'modelfabriek' aanzien, want in 2018 won de onderneming een Factory of the Future Award.

 

 

Dekeyzer-Ossaer, Koekelare

Dekeyzer-Ossaer, KoekelareBij Dekeyzer-Ossaer in Koekelare vertrekken elke dag 200.000 vleesporties naar horeca, grootkeukens, cateraars en industrie. Het gaat in totaal om meer dan 2.000 verschillende producten die allemaal 'just in time' worden geleverd. Wie voor 15 uur bestelt, krijgt zijn vleesproducten de dag erop geleverd, zo claimt het bedrijf. “Een dergelijke servicegraad vergt een grote flexibiliteit van onze mensen en machines. Dat kan alleen als je het hele productieproces digitaliseert en automatiseert."

 

Colruyt Group Fine Food, Gellingen

Colruyt GroupOnder het motto 'Wat we zelf doen, doen we beter' houdt Colruyt Group al langer dan 80 jaar vakmanschap in eigen huis met haar eigen koffiebranderij en wijnbottelarij in het Henegouwse Gellingen. Die vestigingen zijn de oudste divisies van het 'Fine Food'-departement van de retailgroep. In Halle kwam dan weer een compleet nieuwe productiesite voor vlees. Dankzij de introductie van state-of-the-art machines en automatisering verloopt het productieproces er heel efficiënt. In 2019 kreeg die plant de titel Factory of the Future.

 

Nuscience, Drongen

NuscienceNuscience is zich als leverancier aan de diervoederindustrie heel bewust van zijn maatschappelijke rol. “Er zijn alsmaar meer mensen, die allemaal goed gevoed moeten worden. Wij willen er met onze producten mee voor zorgen dat de dieren op de varkens-, rundvee- of pluimveebedrijven op een gezonde wijze worden grootgebracht", zegt COO Chris Mercier. Al blijft het natuurlijk in de eerste plaats een bedrijf, actief in een sector waar 'tailor made' de grote successleutel is. Daarom investeerde de onderneming in een nieuw productieapparaat, wat hen in 2017 een Factory of the Future Award opleverde.

 

Bio Bakkerij De Trog, Ieper

Biobakkerij De TrogBio Bakkerij De Trog was in februari 2016 de vreemde eend in de bijt tijdens de Factory of the Future Award-uitreiking. Niet alleen was de Ieperse onderneming het enige voedingsbedrijf tussen de winnaars, bovenal staat het erom bekend de begrippen 'bio' en 'ambacht' hoog in het vaandel te dragen. Hoe valt die aanpak te rijmen met de 'low cost' en 'high speed' van het huidige industriële landschap? “We staan open voor technologische innovatie, maar passen die alleen toe als ze de eindkwaliteit van onze producten niet aantast", stelt gedelegeerd bestuurder, Stijn Switten.