naar top
Menu
Logo Print
27/11/2018 - DANIELA VERHAEG

INLINECONTROLEWEGERS VOOR CONFORME AARDAPPELPRODUCTEN

Lamb Weston / Meijer integreert controlewegers Mettler Toledo in productielijnen

Lamb Weston / Meijer is een van de grootste producenten van diepgevroren aardappelproducten ter wereld. Per uur wordt er 15 ton aardappelen in de vestiging in Oosterbierum (Nederland) verwerkt. De producten worden geleverd aan fastfoodketens en restaurants in 80 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Bij de upgrade van de productielijnen zijn er vijf controlewegers van Mettler Toledo geïntegreerd. “De nieuwe controlewegers zijn precies aan onze productiesnelheid aangepast en garanderen een veel hogere doorvoer. Bovendien profiteren we nu van een optimale uptime", zegt Sjerk Zoodsma, technisch directeur eindverpakking.

 

BEDRIJFSVOORSTELLING

Door de hogere doorvoersnelheid wordt er nu 15 ton aardappelen per uur verwerkt
Door de hogere doorvoersnelheid wordt er nu 15 ton aardappelen per uur verwerkt

In 1950 startte de Amerikaanse aardappelteler F. Gilbert 'Gib' Lamb in Weston een voedselverwerkend bedrijf op met de naam Lamb Weston. Hij vond de Water Gun Knife uit: de eerste snijmachine ter wereld die frieten snijdt met behulp van waterdruk. Ondertussen is Lamb Weston in de VS uitgegroeid tot een belangrijke speler in het verwerken van aardappelen, met een brede range aan producten met unieke snijvormen.

In Nederland startte Cees Meijer in 1920 met het verbouwen van aardappelen op zijn boerderij in Zeeland. In de Zeeuwse klei groeien de beste aardappelen en het bedrijf werd een belangrijke speler in de aardappelbusiness. Onder de naam Meijer Frozen Food worden diepgevroren aardappelproducten geproduceerd en in 1994 sloten Meijer Frozen Food en Lamb Weston een joint venture.

Vandaag worden de Lamb Weston-producten verkocht in meer dan honderd landen over de hele wereld. De Nederlandse hoofdvestiging levert diepgevroren aardappelproducten zoals Twisters, Potato Dippers en Connoisseur Fries, en gedroogde aardappelvlokken. De klanten zijn te vinden in de foodservice, quick service, industrie en retail in de EMEA-regio.

 

CONFORMITEIT

Producenten van voedingsmiddelen moeten aan strenge regels over afvulniveaus en productgewicht voldoen, zoals de reguleringen en voedselveiligheidsprogramma's die door GFSI (Global Food Safety Initiative) worden erkend. Doen ze dat niet, dan worden ze bestraft, bijvoorbeeld met een geldboete. Lamb Weston heeft al 25 jaar met de Divisie Productinspectie van Mettler Toledo samengewerkt om te garanderen dat de producten aan de strenge conformiteitsnormen voldoen.

Hoge doorvoersnelheid

De vijf nieuwe checkwegers helpen het bedrijf om de conformiteit van de aardappelproducten te verzekeren
De vijf nieuwe checkwegers helpen het bedrijf om de conformiteit van de aardappelproducten te verzekeren

Onlangs heeft het Nederlandse bedrijf de productielijnen op een hogere snelheid laten draaien. Bovendien bestaan er plannen om de doorvoer tegen 2020 te verdubbelen.

“Om dit te kunnen bewerkstelligen, hebben we de productielijnen achteraf uitgerust met vijf nieuwe controlewegers van Mettler Toledo. De transportbandsnelheid van de nieuwe apparatuur werd precies aan de hogere doorvoersnelheid aangepast. Het systeem is ook flexibel genoeg voor toekomstige productiestijgingen", zegt Sjerk Zoodsma, technisch directeur eindverpakking bij de onderneming.

Gewichtscontrole

Om de conformiteit te garanderen, moeten de producten op een betrouwbare wijze gecontroleerd worden op de naleving van de vereisten inzake de netto-inhoud van verpakte producten. Zo blijven klanten tevreden en worden kostbare productweggaves geëlimineerd.

“De automatische controlewegers zijn geïnstalleerd achter een multiheadweger waarbij de frieten gedoseerd worden en uiteindelijk in zakken van 1 kg worden verpakt. Deze zakken worden daarna gewogen en afwijkende zakken worden door een pusher uitgeworpen. Zo worden producten met een onjuist gewicht op een betrouwbare wijze gesorteerd", gaat hij verder.

“We profiteren nu van de controle van het hele afvulproces en kunnen sneller op veranderingen in het productieproces reageren"

Afwijkingen

Om dit proces te bevorderen, controleert een fotocel of de producten die te zwaar of te licht zijn, correct worden uitgeworpen. Is dat niet het geval, dan wordt een bericht weergegeven in het informatievakje van het gebruiksvriendelijke 15 inchtouchscreen. “Na de onmiddellijke uitschakeling van de transportband en de activering van een waarschuwingssignaal voor het personeel kunnen de afwijkende producten eenvoudig uit de productielijn worden verwijderd. De producten worden vervolgens gecorrigeerd en weer in het productieproces geïntroduceerd", legt Zoodsma uit.

 

GEAVANCEERDE TECHNOLOGIE

Ruim honderd medewerkers in Oosterbierum verwerken de aardappelen tot hoogwaardige, voorgebakken, diepgevroren frieten en andere aardappelspecialiteiten. De frieten moeten voldoen aan specifieke kwaliteitsnormen, waarbij er wordt gecontroleerd op smaak en fysieke kenmerken. De complexe cameratechnologie controleert alle individuele frieten op natuurlijke afwijkingen, terwijl de kleur ervan voortdurend visueel in het laboratorium wordt geïnspecteerd. Alle bijproducten zoals de aardappelschillen en -stukjes krijgen een nieuwe, nuttige bestemming. Die worden bijvoorbeeld verwerkt tot veevoeder.

Ruimte besparen

Door de nieuwste software konden de checkwegers geïntegreerd worden in het productienetwerk
Door de nieuwste software konden de checkwegers geïntegreerd worden in het productienetwerk

“Het hightech karakter van ons productieproces maakt onze productieomgeving erg complex. Het ontwerp van de vijf controlewegers is volledig in de werkomgeving geïntegreerd. Door de beperkte ruimte hadden we hier behoefte aan een ruimtebesparend systeem, afgestemd op de hoogtevereisten van de upstream- en downstreammachines. Het hele controleweegsysteem is ontworpen met een speciale hoogte die overeenkomt met de lijnhoogte van het productiesysteem van de klant. Om nog meer ruimte te besparen, is de regeling van het transportbandsysteem, bestaande uit een aparte besturingskast met een weegterminal, extern geïnstalleerd", weet Zoodsma.

Software

Met het FreeWeigh.Net® softwarepakket van Mettler Toledo kunnen de controlewegers in het geïntegreerde productienetwerk worden gebruikt voor de documentatie van statistische kwaliteitsdata.

“Het gehele productieproces kan zo op item- en batchniveau getraceerd en gedocumenteerd worden. Het systeem biedt dan een nauwkeurig overzicht van de huidige productiedata. We profiteren nu van de controle van alle verpakte producten en het hele afvulproces, en kunnen sneller op veranderingen in het productieproces reageren", stelt de technisch directeur.

 

EVALUATIE

“Wij zijn erg tevreden over de aanpassing van onze productielijnen. De nieuwe controlewegers zijn precies aan onze productiesnelheid aangepast en garanderen een veel hogere doorvoer. Bovendien profiteren we nu van een optimale uptime", klinkt het nog.