naar top
Menu
Logo Print
16/05/2019 - TOM MONDELAERS, NETWERKER INDUSTRIE 4.0 BIJ VLAIO

“TOOLS OM DE KWALITEIT TE VERBETEREN, EN DUS OOK DE MARKTPOSITIE"

Proeftuin 'Living Lab 4.0 Agrofood' geeft Vlaamse voedingsbedrijven een boost

In de Industrie 4.0-proeftuin 'Living Lab 4.0 Agrofood', die de Vlaamse overheid via VLAIO organiseert, demonstreren Flanders' FOOD en het ILVO hoe agrovoedingsbedrijven hun producten kunnen optimaliseren met slimme camera's en sensoren. Plaats van afspraak is de vernieuwde Food Pilot in Melle, waar experts de laatste hand leggen aan een upgrade van de testinfrastructuur voor ultrahoge-temperatuursterilisatie (UHT). “Hiermee verbeteren producenten van zuiveldranken, soepen en sauzen de kwaliteit van hun producten en dus ook hun positie op de markt", vatten de betrokkenen de essentie van de proeftuin samen.

 

Bart Van Damme, Veerle De Graef (Flanders’ FOOD) en Karen Verstraete (ILVO): “Bedrijven kunnen in de Food Pilot hun producten en processen optimaliseren zonder hun huidige productie te onderbreken of zonder eerst zware investeringen te moeten doen”
Bart Van Damme, Veerle De Graef (Flanders’ FOOD) en Karen Verstraete (ILVO): “Bedrijven kunnen in de Food Pilot hun producten en processen optimaliseren zonder hun huidige productie te onderbreken of zonder eerst zware investeringen te moeten doen”

 

RELEVANT VOOR INDUSTRIE 4.0

Via de proeftuin 'Living Lab 4.0 Agrifood' maken agrovoedingsbedrijven kennis met nieuwe technieken op het vlak van sensoren, slimme camera's en cloudtoepassingen. De enorme hoeveelheden waardevolle data die ze zo van riek tot vork genereren - een van dé kenmerken van Industrie 4.0 - kunnen ze inzetten om hun productieprocessen op punt te stellen.

“Wij willen het gebruik van bekende, innovatieve technologieën versnellen en bedrijven op weg helpen met het capteren, analyseren en gebruiken van data", stelt Bart Van Damme, innovatiemanager bij Flanders' FOOD en projectleider van de proeftuin.

In het kader van de proeftuin leggen experts de laatste hand aan een upgrade van de UHT-testinfrastructuur. Deze wordt gebruikt voor het finetunen van de noodzakelijke pasteurisatie of sterilisatie van zuiveldranken, sappen, sauzen en soepen.

 

MINDER AANNAMES

Nu meten producenten de temperatuur vaak alleen aan het begin en het einde van het verhittingsproces. Op basis van die metingen bepalen ze of de vereiste verhittingstijd en -temperatuur (de zogenaamde F0-waarde) werden toegepast, om zeker te zijn dat er geen schadelijke micro-organismen of actieve enzymen meer aanwezig zijn. Maar omdat ze noodgedwongen aannames doen, verhitten ze hun producten vaak te lang of op te hoge temperatuur.

 

MEER KWALITEIT

In de Food Pilot kunnen producenten van zuiveldranken, sappen, sauzen en soepen gebruikmaken van testinfrastructuur voor ultrahogetemperatuursterilisatie, nu uitgebreid met extra intensieve temperatuuropvolging
In de Food Pilot kunnen producenten van zuiveldranken, sappen, sauzen en soepen gebruikmaken van testinfrastructuur voor ultrahogetemperatuursterilisatie, nu uitgebreid met extra intensieve temperatuuropvolging

“Ze zijn dan wel zeker dat het product veilig en houdbaar is, maar dat gaat helaas ten koste van onder meer de smaak of de kleur", weet Karen Verstraete van de Food Pilot. “Dat probleem pakken wij aan door 28 extra temperatuursensoren te integreren over het ganse verloop van de buizenwarmtewisselaar van het UHT-toestel."

“Zo kunnen we de temperatuur doorheen het volledige productieproces héél exact en realtime monitoren, met de mogelijkheid om procesparameters meteen te optimaliseren", zegt ze. “Dat heeft een positieve impact op de smaak, kleur, voedingswaarde én het energieverbruik. Producenten van dranken, soepen en sauzen verbeteren hiermee rechtstreeks de kwaliteit van hun producten en dus ook hun positie op de markt."

 

VOOR KMO'S EN START-UPS …

Voor kmo's is deze proeftuin absoluut een meerwaarde. “Bedrijven kunnen bij ons hun producten optimaliseren zonder hun huidige productie in het gedrang te brengen of zonder eerst zware investeringen te moeten doen. Bovendien zien we jongste jaren veel start-ups in de voedingssector. Ook zij profiteren van onze expertise", zegt Veerle De Graef van Flanders' FOOD.

 

… EN VOOR GROTE BEDRIJVEN

Ook voor grote fabrikanten is de UHT-infrastructuur relevant. “Om bij ons te testen, is er slechts 35 liter product nodig. Op de eigenlijke productielijn gaat dat vaak direct om meerdere duizenden liters. Dus ook voor hen is zo'n kleinschalige testinfrastructuur interessant", besluit ze.

 

PROEFTUINEN VOOR MAAKINDUSTRIE

Wat? In 2018 en 2019 zijn er in Vlaanderen 17 Industrie 4.0-proeftuinen opgestart, goed voor een totaalbudget van 8 miljoen euro. Hier maken bedrijven kennis met digitale, geconnecteerde technologieën en productiesystemen: van IoT-sensoren en cloudtoepassingen tot augmented reality en collaboratieve robots.

Waarom? De transformatie naar Industrie 4.0 vormt een van de speerpunten van 'Visie 2050', het toekomstproject van de Vlaamse overheid. De proeftuinen maken deel uit van een groter actieplan, gefaciliteerd door VLAIO, om onze industrie op lange termijn te behouden en te versterken.

Wie? Bij de huidige 17 Industrie 4.0-proetuinen zijn er in totaal 27 partnerorganisaties betrokken. Deze experimenteerplekken richten zich dan ook tot de uiteenlopende maakbedrijven in diverse sectoren, van de bouw- en voedingssector tot de chemische nijverheid.

Meer weten? Een overzicht van alle proeftuinen en de contactgegevens vind je op de website www.industrie40vlaanderen.be.