naar top
Menu
Logo Print

GEBRUIKTE FRITUUROLIE OPHALEN EN TEGELIJK VERS VET LEVEREN

Doorgedreven verhaal van verticale integratie

Vet ophalen en smelten om zo alle onzuiverheden eruit te kunnen halen: een smerige job? Daar denken ze anders over bij Quatra in Lokeren. Zij maakten werk van een efficiënt inzamelnetwerk en een voor deze industrie innoverend en arbeidsvriendelijk productieapparaat. “Een financiële win-win-situatie voor onszelf en voor de klanten, aan wie we ook een uitstekende service willen aanbieden", zegt zaakvoerder Pol Van Pollaert.


HISTORIEK

Quatra staat voor 'quality' en 'tradition'. “Ons verhaal is er een van een sterke groei op korte termijn, dankzij een aantal overnames van kleinere spelers en een sterke organische groei, waarbij service centraal staat", stelt Pol Van Pollaert, die de Lokerse onderneming vandaag samen met zijn broer Piet runt. “Onze grootvader richtte het familiebedrijf Van Pollaert met zijn broers op in 1956 en spitste zich aanvankelijk toe op slachtafvalverwerking. Onze vader en zijn neef breidden de activiteiten later uit met de verwerking van gebruikte frituurolie, maar na de dioxinecrises is die bedrijfstak afgestoten en hernoemd tot Atravet. In 2005 is Van Pollaert verkocht en in 2009 werden mijn broer en ik eigenaar van Atravet, dat we omdoopten tot Quatra. In 2011 hebben we de nieuwe site in Lokeren in gebruik genomen. In eigen land zijn we erin geslaagd om ons marktaandeel in acht jaar tijd te doen groeien van 5% naar 65%. Ondertussen zijn we ook in Frankrijk actief en daar willen we nu hetzelfde verwezenlijken."

BEDRIJFSACTIVITEITEN

Recyclage gebruikte frituurolie

Met die cijfers doelt de medezaakvoerder vooral op de verwerking van gebruikte frituurolie, die als historische basis nog altijd de hoofdbrok van zijn bedrijfsactiviteiten vormt. “Onze chauffeurs halen het gebruikte frituurvet in vaten op. Dit voornamelijk bij horecazaken en grootkeukens, maar ook bij containerparken of andere depots waar inzamelboxen staan. Eenmaal hier toegekomen, wordt het vet in onze heteluchtovens tot olie versmolten. Alle vaten zijn gelabeld; vooreerst voor de traceerbaarheid, maar vooral ook om achteraf een correcte prijs te kunnen uitbetalen, wat wij heel belangrijk vinden. Door het verschil in elektrische geleidbaarheid kunnen we namelijk bepalen hoeveel organische onzuiverheden en water in de olie aanwezig zijn, en door het versmelten, decanteren en centrifugeren wordt de vetfractie van deze onzuiverheden gescheiden", legt Van Pollaert uit. “Dit verwerkingsproces resulteert finaal in gezuiverd vet, waarvoor wij de horecazaken betalen en dat we na verwerking doorverkopen aan producenten van biodiesel van de tweede generatie, naast ook nog twee afvalstromen. Het water gaat naar waterzuivering en de organische onzuiverheden worden verwerkt tot biogas."


Productie vers vet
Langs de andere kant koopt het bedrijf zelf geraffineerde olie of vet in. Afhankelijk van de wensen van de klant gaat het bijvoorbeeld om koolzaad-, soja-, palm-, zonnebloemolie of rundvet, die elk hun voor- en nadelen hebben op het vlak van prijs, organoleptische kwaliteit of gezondheid. Dat mengen en doseren ze om vervolgens af te vullen in dozen, waarin het dan tot vet kristalliseert.“Met deze bedrijfstak zitten we nog maar in de opstartfase, maar het is een logische vervolgstap in ons duurzaamheidsverhaal", vindt de zaakvoerder. “Als we eenmaal per maand bij een horecazaak moeten zijn voor een ophaling, kunnen we daar ineens ook het nodige volume aan nieuw vet voor de volgende maand leveren. Zo werken wij rendabeler per rit, wat resulteert in een gunstigere prijs voor de klant. Doordat we de grondstoffen per type olie of vet vanuit verschillende werelddelen laten aanvoeren, is de invloed van het weer bovendien beperkt, wat dan weer leidt tot een afgevlakte, stabiele prijs voor de klanten", weet Van Pollaert.

MEERWAARDE

Zo willen ze dus een zekere 'added value' creëren, in plaats van louter gebruikt vet op te halen zonder dit zelf te verwerken, of nieuw vet te leveren zonder het zelf te produceren. “Dat doen we ook door het gerecycleerde vet te veredelen: we gaan de mindere kwaliteiten met betere kwaliteiten mengen, om dit zo op te krikken tot een constant niveau voor de biodieselproducenten. Voor het nieuwe vet wordt die kwaliteit voornamelijk bepaald door de herkomst van de grondstoffen en onze productiesnelheid. Het vet mag immers de tijd niet krijgen om te verzuren. Daarom beschikken we hier over een efficiënt, relatief geautomatiseerd productieapparaat dat we dag en nacht inzetten. Zo minimaliseren we handenarbeid en maken we het werk voor onze medewerkers zo aangenaam mogelijk, ondanks de hitte en geurhinder die eigen zijn aan ons productieproces. Hierdoor vinden wij vlot personeel voor vrijwel alle functies", prijst Van Pollaert zich gelukkig.


PERSONEEL

“Dat onze producten microbieel niet zo kritisch zijn in vergelijking met bijvoorbeeld zuivelproducten, betekent overigens niet dat we hier geen aandacht besteden aan voedselveiligheid of persoonlijke hygiëne", vervolgt de zaakvoerder. “Integendeel. 'Hoe vuiler je werk, hoe properder je moet zijn' is onze leuze. Onze chauffeurs zijn het rechtstreekse aanspreekpunt van onze klanten en wij verwachten van hen dan ook dat hun vrachtwagen altijd mooi gepoetst is, dat ze een deftig voorkomen hebben en dat ze communicatief zijn. Hun takenpakket is dus veel groter dan dat van andere vrachtwagenbestuurders, waardoor we dan ook bedrijfsinterne opleidingen voorzien voor hen. Dat maakt dat die chauffeurs voor ons het moeilijkst te vinden zijn, ook al omdat we er veel nodig hebben en er maar weinig zijn met een C-rijbewijs. Veel jonge, gemotiveerde chauffeurs starten hier met een B-rijbewijs en halen hun C-rijbewijs, terwijl ze bij ons in dienst zijn. Zij zijn oprecht fier wanneer ze hun bestelwagen kunnen inruilen voor een nieuwe vrachtwagen, want ze beseffen dat ze dan echt renderen voor het bedrijf."

SERVICE

Tot slot wil Van Pollaert ons nog graag de eigen Quatra app laten zien, het nieuwste paradepaardje van het moderne bedrijf. “Onze klanten kunnen daarop te allen tijde onze prijzen voor de verschillende soorten vers vet raadplegen. Door onze efficiënte werking en door het uitschakelen van bepaalde schakels in de keten zijn wij een goedkope leverancier, en dat zetten we natuurlijk graag in de verf. Met deze app willen we ons nu meer focussen op die eigen vetproductie. Klanten kunnen daarmee ook heel makkelijk online bestellen en betalen, waardoor wij de drempel voor hen verlagen en onze service verder verhogen", maakt de zaakvoerder zich sterk.