naar top
Menu
Logo Print

De 7 reinigingsstappen

Droog of nat reinigen?

Op een Sanitation Essentials Training zie je altijd uiteenlopende profielen en nationaliteiten. In ons geval ging het van productmanagers van afwateringssystemen over microbiologisten tot design engineers uit Tsjechië, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. En dit keer waren er dus ook twee Belgische assistant quality managers onder de deelnemers. Logisch dus dat er door die verscheidenheid aan functies eerst een theoretische basis gelegd moest worden. 

“Van het belang van kwaliteit en voedselveiligheid zijn wij allemaal overtuigd, zowel voor de consument als voor ons bedrijf. Maar de zeven vaste stappen van het reinigings- en ontsmettingsproces? Daar waren wij als kwaliteitsmedewerkers in alle eerlijkheid toch niet helemaal vertrouwd mee", zegt Sarah Vandemoortele van diepvriesgroentebedrijf Ardo, site Koolskamp. “Ook de keuze tussen droog of nat reinigen is niet altijd zo snel te bepalen als we dachten, zo bleek uit de voorbeeldfoto's waarbij we het niet altijd bij het juiste eind hadden. Je moet zowel de productieomgeving als het product zelf in rekening brengen, en soms is alterneren de enige juiste oplossing", vult haar collega Judy Inghelbrecht aan.

Voor droog reinigen zijn die zeven stappen:

  • Voorbereiding (product en afval weghalen, reinigings- en veiligheidstools klaarleggen)
  • Installatie demonteren (LOTO, onderdelen die in contact komen met voedsel nooit op de grond leggen)
  • Droog reinigen (grootste vuil wegnemen met schrapers, borstels, doekjes, vacuümzuigers …)
  • Droog reinigen in detail (resterend vuil verwijderen, altijd van boven naar beneden)
  • Eigen inspectie (met zaklamp, alle zichtbaar vuil moet weg zijn)
  • Pre-operationele inspectie (met ATP- en allergenenswabs)
  • Desinfecteren en hermonteren (met alcoholdoekjes)

Bij nat reinigen wordt dat:

  • Verzekeren, demonteren en droog reinigen (LOTO, elektrische onderdelen afdekken)
  • Voorspoelen (met water, zodat alle zichtbaar vuil weg is van de machine en de omgeving)
  • Desinfectiemiddel aanbrengen (van onder naar boven, zonder de schuimlaag te laten opdrogen)
  • Naspoelen en eigen inspectie (zodat alle zichtbare vuilresten en films weg zijn)
  • Voorbereiding van de formele inspectie (verwijderen van alle PBM's, afbakenen van GMP-barrières)
  • Pre-operationele inspectie (met ATP- en allergenenswabs)
  • Afspoelen en hermonteren

In de daaropvolgende workshops mochten de deelnemers de handen uit de mouwen steken en zelf een droge en natte reiniging uitvoeren.