naar top
Menu
Logo Print

Standaard reinigingsprocedure opstellen

Accuraat, duidelijk en gedetailleerd

Omdat er in de voedingsindustrie typisch mensen van verschillende nationaliteiten tewerkgesteld zijn en omdat het personeel wel eens verloopt, is het belangrijk om standaardprocedures voor de reiniging en ontsmetting neer te schrijven. Op zo'n SSOP (Standard Sanitation Operating Procedure) moeten alle handelingen en hulpmiddelen accuraat, duidelijk en gedetailleerd omschreven staan.

“Om ons de voordelen van een welomschreven procedure duidelijk te maken, kregen we eerst een slecht voorbeeld voorgeschoteld", zegt Judy Inghelbrecht, kwaliteitsmedewerker bij diepvriesgroentebedrijf Ardo, site Koolskamp. “We kregen de eenvoudige opdracht een figuurtje samen te stellen, maar de instructies waren niet gedetailleerd en lieten ruimte voor eigen interpretatie. Na vijf minuten had elke groep dan ook een ander resultaat op de tafel liggen. De tweede instructiefiche daarentegen was voorzien van foto's, waardoor we veel sneller bij de beoogde constructie uitkwamen. Dit veegt overigens ook al eventuele taalproblemen van de baan."


In de daaropvolgende workshops moesten beide teams zelf een SSOP opstellen, met daarop de 7 eerder uitgestippelde reinigingsstappen.