naar top
Menu
Logo Print

Hygiënisch design

Machines moeten snel en effectief te reinigen zijn

Voedselveiligheid start bij het hygiënisch design van de installaties. De machines moeten zo ontworpen zijn dat ze in hun geheel snel en effectief te reinigen zijn. Alle onderdelen moeten dus vlot bereikbaar of te (de)monteren zijn, zodat het R&O-personeel zo min mogelijk hinder ondervindt bij het uitvoeren van hun taken.

In ons verwerkingsproces vormt de aanwezigheid van voedsel en vocht een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Micro-organismen groeien door zich te splitsen, waardoor een microbiologisch probleem zich heel snel kan uitbreiden", weet Sarah Vandemoortele, kwaliteitsmedewerker bij diepvriesgroentebedrijf Ardo, site Koolskamp. “Daarom is het belangrijk dat de oppervlakken glad zijn, zodat biofilms zich niet kunnen vasthechten en makkelijk te verwijderen zijn. Spleten moeten te allen tijde vermeden worden, weet ik uit mijn eigen ervaring."


Reinigen en ontsmetten behoort niet tot haar dagtaak, maar door dit toch eens zelf uit te voeren, kon Vandemoortele het belang van hygiënisch design aan den lijve ondervinden. “We gingen met een waterslang en chemicaliën aan de slag voor de reiniging en desinfectie van een transportband voor pindakaas. Na afloop deden we ATP- en allergenentests en zo werd mij duidelijk dat het niet volstaat om alleen de vloer of grote oppervlakken onder handen te nemen. Je moet je ook focussen op de moeilijk bereikbare plekken en het ontwerp van een installatie speelt hierbij natuurlijk een grote rol", stelde ze vast.