naar top
Menu
Logo Print

Allergenentests

Validatie en verificatie

ATP (adenosinetrifosfaat) is de universele 'brandstof' voor het energiemetabolisme van elke levende cel. Het is aanwezig in vrijwel elk voedselresidu dat achterblijft op
voor het oog goed gereinigde werkoppervlakken, alsook in eventueel op het oppervlak aanwezige micro-organismen. ATP op zich is onschadelijk maar kan een indicator zijn van schadelijke organismen zoals bacteriën, pathogenen of schimmels.
ATP is vlot te detecteren via lichtdetectie door middel van het gecombineerde gebruik van het enzym luciferase en een lichtmeter. Een ATP-vrije swab wordt bevochtigd met een ATP-vrije buffer, water of extractiemiddel. Het gebruik van extractanten helpt om ATP van het gesamplede oppervlak los te maken. Met een draagbare lichtmeter kan het testen van de swab gewoonlijk onmiddellijk plaatsvinden. Hoe hoger de RLU-waarde ('relative light units'), hoe meer ATP verzameld werd op de swab. Bij bepaalde systemen blijven de swabs enkele uren stabiel zodat de gebruiker de analyse in een labo kan afwerken.


“Na de droge reiniging en ontsmetting van een transportband voor deeg, voerden we op verschillende onderdelen ATP-tests uit alsook allergenentests, om zo te achterhalen of ons werk wel grondig was uitgevoerd", zegt Judy Inghelbrecht, kwaliteitsmedewerker bij diepvriesgroentebedrijf Ardo, site Koolskamp. “Op de buitenkant en de binnenkant van de band waren de RLU-waarden lager dan de grenswaarde, maar op de trommel en het framework werden die overschreden. Daarom hebben we die onderdelen nog aan een extra reiniging onderworpen. Bij de tweede ATP-test mocht de machine wel worden vrijgegeven voor productie."


Specifieke allergenentests

“Na deze algemene ATP-test hebben we diezelfde onderdelen ook nog onderzocht op de aanwezigheid van melk en gluten, met specifieke allergenentests. Voor melk hadden we meteen alles negatief, maar bij de glutentest doken toch enkele positieve resultaten op. Dit toont dus aan dat de ATP-test wel kan dienen als indicator, maar dikwijls niet voldoende effectief is om voedselallergenen op te sporen. Wat ik in deze workshop geleerd heb, is dat elke test volgens een andere reactie kan werken en dat je daarom de instructies van de test strikt moet volgen. Een resultaat heeft geen enkel belang als je het toestel pas na een uur afleest, wanneer er in de bijsluiter staat dat je dit al na tien minuten moet doen", aldus Inghelbrecht.