naar top
Menu
Logo Print

TEMPERATUURREGISTRATIE

CORRECTE TEMPERATUURREGISTRATIE WAARBORGT VOEDSELVEILIGHEID

Kies de juiste meetapparatuur

Temperatuur is niet alleen een bepalende factor in de kwaliteit van maaltijden, maar heeft ook een rechtstreekse impact op de voedselveiligheid. Er zijn bij het verwerken van voedsel verborgen risico's op alle niveaus, van de productie tot en met de verkoop. Met de juiste meettemperatuur kunt u alle gevaren vermijden. In dit artikel laten we u de meest aangewezen oplossingen zien om ervoor te zorgen dat uw klanten de kwaliteitsvolle gerechten krijgen die ze verdienen.

MEETTECHNOLOGIE

Bij de verwerking en bewaring van voedingswaren speelt temperatuur een essentiële rol. Bedorven voedsel is dan ook meestal te wijten aan niet correcte koeling. Vandaar dat het meten met de juiste instrumenten absoluut onontbeerlijk is. Temperatuur is, na tijd, de meest gemeten fysische grootheid. Hiervoor worden verschillende thermometers gebruikt. Voor professioneel gebruik zijn dit tegenwoordig digitale thermometers, die bovendien bijzonder nauwkeurig en robuust zijn. Het meten van temperatuur in de voedingsindustrie is mogelijk met contactvoelers of zonder contact.

Temperatuurmeting met contact

Er kunnen drie verschillende technische principes aan de grondslag van een temperatuurmeting met contact liggen: ther-mo-elementen, platinaweerstandssensoren en thermistorvoelers. Thermo-elementen hebben een zeer korte antwoordtijd, zijn nauwkeurig en echte allroundapparaten. Thermistorvoelers, zoals NTC, hebben weliswaar een wat langere antwoordtijd dan thermo-elementen, maar zijn wel nauwkeuriger. Dit type dient voornamelijk voor de controle van vries- en koelruimtes, transportcontrole en controle tijdens de verdeling van maaltijden. Platina weerstandssensoren, zoals PT 1000, hebben een nog langere antwoordtijd, maar zetten daar de hoogste nauwkeurigheid tegenover.

TEMPERATUURREGISTRATIE

Temperatuurmeting zonder contact

Infraroodthermometers meten de temperatuur zonder contact met het product. Door de aard van het systeem, wordt enkel de oppervlaktetemperatuur gemeten en niet de kerntemperatuur. Het meetresultaat is dus afhankelijk van de oppervlakte van de goederen of de verpakking. Grote meetfouten kunnen optreden bij ijskristallen of bij glanzende of spiegelende oppervlakken.

Stationaire meettoestellen

Wanneer over een langere periode gemeten moet worden, worden er dataloggers gebruikt. Een datalogger is een elektronisch meettoestel met een geheugen en een klok, dat registreert op vaste meetintervallen die zijn bepaald door de gebruiker (bijvoorbeeld elke 10 minuten, elke 30 minuten enz.) en die gegevens bewaart.