Sensoren bewaken en besturen installaties
VEGA leidt productie Farm Frites in goede banen
Om de verschillende processen in de hygiënisch veeleisende voedingsmiddelenproductie zo efficiënt mogelijk te doen plaatsvinden, is automatisering essentieel. Farm Frites, een van de grootste Belgische frietfabrikanten, kiest daarbij voor de niveau- en drukmeettechniek van VEGA nv, gevestigd in Zellik.
Jarenlange samenwerking
De eerste ervaringen met VEGA-sensoren stammen al uit 2005 en enkele exemplaren uit die tijd (bv. VEGAPULS 61, VEGAPULS 62, VEGAVIB 61 en VEGAWAVE 61) zijn nog steeds in gebruik in de fabriek in Lommel. Zo werkt de VEGAVIB 61 nog steeds zeer betrouwbaar bij het detecteren van vuile, ongeschilde aardappelen.
Sinds 2019 kiest het bedrijf in toenemende mate voor de instrumenten uit Schiltach, om nog meer processen te automatiseren en te bewaken. Zo worden er VEGA-sensoren gebruikt in de talrijke opslagtanks voor de verschillende oliën, waar ze continu het niveau meten en detecteren.
Voorts zijn er meerdere VEGASWING 51 op de kleine tanks geïnstalleerd en meerdere VEGAVIB 61 voor de detectie van aardappelen in water. Bovendien is sinds 2017 de VEGABAR 83 in gebruik en sinds 2019 de VEGAPULS 6X. Sinds dit jaar wordt de eenvoudig te installeren niveauschakelaar VEGAPOINT 23 in de opslagtanks voor spijsolie buiten toegepast.
Meten van kleverige oliën
Voorheen werden er voor de niveaumeting in de palmolietanks druksensoren gebruikt. Palmolie stolt echter vrij snel, zodat er vaak valse meldingen waren als gevolg van aangroei op de druksensor. "Soms gaf de sensor 'vol' aan, terwijl de tanks in werkelijkheid helemaal leeg waren", weet Maarten Willems, manager elektrisch onderhoud bij Farm Frites.
"Ook de temperatuur van de olie in de bak – die op de bodem kan oplopen tot 150 °C en bij de rand nog altijd zo'n 80 °C is – leverde voor sommige sensoren problemen op."
De radarniveausensor VEGAPULS 6X raakt niet onder de indruk van temperaturen of gestolde palmolie, omdat hij contactloos meet. Door over te stappen op radartechniek kon dit probleem dus gemakkelijk worden verholpen. Bovendien is het – mocht het een keer nodig zijn – veel gemakkelijker om een radarsensor te vervangen dan een druksensor, waarvan er zich altijd ook een exemplaar op de bodem van de tank bevindt.
Sensoren besparen elektriciteit
Bovendien meten verschillende VEGABAR 82 continu het niveau in de watercircuits of ook in de mengsels van water en frieten. Maar ook in de snij- en sorteerlijn, in de shredders en op de transportbanden wordt het niveau nauwkeurig in de gaten gehouden. Hier wordt sinds 2020 de nieuwkomer van VEGA ingezet – sensoren van het type VEGAPULS C 21 meten de hoogte van de frieten op de transportbanden.
"De frieten liggen op de transportband om te drogen en moeten zo gelijkmatig mogelijk worden verdeeld, om te voorkomen dat ze blijven hangen", beschrijft Willems de uitdaging. "Als er geen frieten op de banden liggen, zorgen de sensoren ervoor dat de frequentie van de 25 ventilatoren automatisch wordt verlaagd. Elk van deze ventilatoren verbruikt 22 kW, dus dat bespaart veel geld."
Op kantoor de tank in beeld
"Ik heb de instrumenten zelf in gebruik genomen en die konden heel eenvoudig worden ingesteld via de VEGA Tools-app of soms via PLICSCOM met bluetoothcommunicatie", vertelt Willems. "Ik kan zelfs in mijn kantoor inloggen op de VEGAPULS 6X-instrumenten op de opslagtanks, om ze te controleren of om iets met de instellingen te doen", lacht hij. Ook waardeert hij de eenvoudige inbedrijfstelling van de VEGAPOINT 23 via de VEGA Tools-app, omdat dit heel veel tijd bespaart.
In het algemeen zijn er tot nu toe zeer weinig problemen geweest met de sensoren, die zeer betrouwbaar werken. Als voorbeeld noemt Willems de VEGABAR 82 met keramisch membraan: "Het zijn gewoon robuuste sensoren die er nog altijd goed uitzien, ondanks de soms zeer intensieve processen die we hier hebben."
Maar zelfs wanneer er zich een probleem mocht voordoen, weet de manager elektrisch onderhoud dat hij bij VEGA in goede handen is: "De medewerkers van VEGA België zijn altijd present, door ons te bezoeken, via service of ook om de aandacht te vestigen op nieuwe ontwikkelingen. Dat waardeer ik zeer."

