AANDACHTSPUNTEN BIJ VERPAKKEN VERSNEDEN GROENTEN EN FRUIT

Respiratiesnelheid bepaalt keuze verpakkingsmateriaal

Het verpakken van versneden groenten en fruit brengt een aantal specifieke uitdagingen met zich mee. Die zijn er in elke schakel van de keten, zowel bij de voedingsproducenten als de verpakkings- en afvulmachinefabrikanten. Wat is het belang van de initiële kwaliteit van de te verpakken levensmiddelen? Welke verpakkingsmaterialen komen hiervoor in aanmerking en welke factoren bepalen de keuze? En wat zijn de aangeraden verpakkingstechnieken als het over versneden groenten en fruit gaat? U komt het allemaal te weten in dit artikel, dat tot stand kwam na een gesprek met prof. dr. ir. Peter Ragaert van Pack4Food.

 

VERSNEDEN GROENTEN EN FRUIT

Initiële voedselkwaliteit

Vooreerst moeten we opmerken dat geen enkele verpakking de kwaliteit van de verpakte levensmiddelen kan verbeteren, ze kan alleen de kwaliteitsachteruitgang vertragen. Bij veel andere levensmiddelen zijn er processtappen die hier eveneens aan bijdragen - verhitting of toevoeging van additieven doodt of vertraagt de micro-organismen en verhoogt daarmee de houdbaarheid - maar dergelijke stappen ontbreken bij versneden groenten en fruit. Dat betekent dus dat de initiële kwaliteit bij deze producten erg hoog moet zijn. Het komt er op neer dat ze zo hygiënisch mogelijk geoogst en aangeleverd moeten worden, dat ze goed gewassen moeten worden tijdens het versnijden en dat de temperatuur bij de verwerking laag moet zijn.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij FoodProcess 

FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.