Klaar om gevolgen coronacrisis op te vangen, vandaag … en morgen
Hoe zet u zich in de kijker bij nieuwe generatie werknemers?
Ongezien! Dat is het minste wat u kan zeggen over de gezondheidscrisis die onze samenleving en de economie nu al maanden door elkaar schudt. Het nieuwe loopbaanfonds, dat voedingsbedrijven en hun medewerkers in deze uitdagende tijden bijstaat, kwam er dus geen moment te vroeg. Maar we moeten verder durven kijken en alvast nadenken over het werk en de werknemers van de toekomst. Heeft u bijvoorbeeld al eens aan een STEM-workshop in uw bedrijf gedacht?
Loopbaanfonds
Via het loopbaanfonds, dat de sector onlangs in het leven riep, worden ontslagen werknemers met het oog op nieuw werk opgeleid. Ook wie instroomt, krijgt een boost via training. Moet uw bedrijf reorganiseren? Het loopbaanfonds begeleidt u hierbij en voorziet indien nodig in omscholing. Daarnaast wordt er permanent met arbeidsbemiddelingsdiensten en andere sectoren gecommuniceerd om mensen aan de slag te houden. Maar we richten onze blik ook op de toekomst en doen hierbij een oproep aan u, als werkgever in de voedingsindustrie.
Banden tussen scholen en bedrijven aanhalen
Personeelstekort voor bepaalde functies is ook vandaag nog realiteit. Vooral binnen de technisch-technologische sfeer knelt het schoentje. Daarom zetten de overheid en de voedingssector al langer in op STEM: Science, Technology, Engineering en Mathematics. Dit zijn zonder twijfel de competentiedomeinen van de toekomst.
“Voedingsbedrijven, gooi jullie poorten open!”
Tal van STEM-initiatieven zagen de afgelopen jaren al het licht. Er werden wedstrijden, workshops en projecten georganiseerd. Ook binnen het vernieuwde secundair onderwijs kreeg STEM een plaats. Essentieel hierbij zijn bruggen naar de industrie. Bedrijfsbezoeken, eindwerken en stageplaatsen zijn klassieke voorbeelden hiervan. Met onze STEM-workshops op de bedrijfsvloer schakelen we nu een versnelling hoger.
Jacques IJs zal hen niet koud laten
Dat voedingsbedrijven enthousiast zijn om aan dit soort initiatieven mee te werken, is ook bij Jacques IJs te voelen. Deze Kempische ijsfabrikant wil zich bij omliggende scholen beter bekendmaken als werkgever en bokst nu ijverig twee workshops in elkaar. De kwaliteitsverantwoordelijke past hiervoor een cursus ‘IJsbereiding voor nieuwe werknemers’ aan. Zodra het kan, wil zij leerlingen Sociaal-Technische Wetenschappen op de werkvloer zien, die het ijsbereidingsproces van a tot z komen volgen. Voorts schakelde Alimento een leerkracht in om samen met de technisch verantwoordelijke van Jacques IJs een les rond een vulmachine uit te werken. Hierin komen de principes van automatisatie en pneumatica aan bod, op maat van de zevendejaarsleerlingen uit het beroepsonderwijs. Op die manier maken zij kennis met de hoogtechnologische kant van de voedingsindustrie en … komt Jacques IJs meteen op hun lijstje van potentiële werkgevers te staan.
Inzetten op toekomstige #FoodHeroes
Voedingsbedrijven worden bij deze projecten zoveel mogelijk ‘ontzorgd’. Zo schakelt Alimento technische leerkrachten in om de lessen samen met u te ontwikkelen. Perfect afgestemd op het bedrijf, het doelpubliek en de school in kwestie. Wil u alleen uw werkvloer openstellen? Dat kan ook! Wij sturen u dan de lesgevers. Dergelijke initiatieven boeien leerlingen echt en zijn vaak de start van een vruchtbare relatie tussen bedrijven en scholen uit de buurt. Dit levert interessante stages of projecten op en vormt een waardevol kanaal voor het invullen van vacatures. Nu en later. Kortom, een STEM-workshop is dé manier om u als werkgever in de kijker te zetten bij een nieuwe generatie (technisch geschoolde) werknemers. Een oproep aan voedingsbedrijven om hun poorten open te gooien, klinkt in de huidige tijden misschien raar. Toch bereidt onze sector zo een stevige relance voor: samen investeren we in de #FoodHeroes van morgen!
CONTACT
Ook interesse om een STEM-workshop te organiseren? Neem contact op met Ivo Francken (ivo.francken@alimento.be) of Hilde Wynen, (hilde.wynen@alimento.be).