FoodservicesPremium Partnercontent

Trends bij Innovation Awards Horeca Expo 2023

Botan Distillery 0% drinks
Bij Bôtan Distillery werken ze voor hun 0%-dranken van het veld tot in de fles, waarbij ze elke stap van het planten van de kruiden tot het blenden van hun verschillende smaakprofielen in huis doen

Horeca Expo reikt jaarlijks Innovation Awards uit aan de meest innovatieve producten of diensten die vernieuwend zijn binnen de sector of een oplossing kunnen bieden in vele horecazaken of verswinkels. Ik heb de eer om al ruim 10 jaar deel te mogen uitmaken van de jury en breng dan ook graag een vooruitblik waarbij ik dieper inga op een 6-tal opvallende trends bij de deelnemende producten en diensten voor de editie 2023. De producten of diensten die aan bod komen in het artikel zijn louter ter illustratie en staan los van de algemene jurering en uiteindelijke winnaars.

sterke Opmars non-alcoholic drinks

De hoeveelheid ingestuurde 0%-dranken oversteeg voor de eerste keer het aantal alcoholische dranken. Er waren inzendingen van zowel Belgische als internationale producenten. Wat vooral opvalt is het ruime aanbod om de klanten op ieder moment van de dag een passend alcoholvrij drankje aan te bieden. Zo is er het Fluère assortiment van Maxxium voor "all day drinking". Binnen dit concept hebben ze 5 drinkmomenten geïdentificeerd: On The Go, Brunch, Aperitivo, After Dinner en Late Night. Hun Master Bartender stelde voor elk van deze gelegenheden een selectie samen van eenvoudig te maken alcoholvrije en laagalcoholische cocktails. Daarnaast wordt er bij verschillende producenten sterk ingezet op 100% natuurlijke productie zonder e-nummers, bewaarmiddelen, synthetische stoffen of suikers. Bij Bôtan Distillery bijvoorbeeld werken ze van het veld tot in de fles, waarbij ze elke stap van het planten van de kruiden tot het blenden van hun verschillende smaakprofielen in huis doen. Heyu pakt op zijn beurt dan weer uit met functionele mocktails voor een gezonder aperomoment. Door actieve culturen en plantenvezels te combineren, ook wel bekend als probiotica en prebiotica, wordt de spijsvertering en immuniteit ondersteund. Ready To Serve wordt ook steeds belangrijker. Het team van GIMBER ontwikkelde daarom GIMBER Ready.To.Drink in een blikje of flesje. Zelf spreken ze van de perfecte GIMBER fizz die je doet opleven. Dat gember een geliefkoosd ingrediënt blijft, blijkt o.a. ook uit de nieuwe NONA variant, de NONA Ginger. Dit is een alcoholvrije spirit op basis van gember. Daarnaast kunnen ook nieuwe smaakcombinaties niet ontbreken. The Mocktail Club stelde 2 nieuwe varianten voor. De verfijnde smaken van deze mocktails vielen alvast in de smaak. Want het moet gezegd: het smaakprofiel van 0%-dranken in het algemeen kan zeker nog beter. Sommige waren te waterachtig of te scherp. Het voordeel is wel dat je met allen creatief aan de slag kunt en ze kunt mixen in tal van creaties.

Fluère 0% drinks
 Enkele Fluère flessen uit het 0%-assortiment van Maxxium voor "all day drinking"
Heyu spicy peach vanilla
Heyu pakt uit met functionele mocktails voor een gezonder aperomoment
GIMBER ready to serve
Het team van GIMBER ontwikkelde daarom GIMBER Ready.To.Drink in een blikje of flesje

Verrassende snackconcepten

De snackcultuur wordt nog steeds populairder en verschillende deelnemers proberen hier dan ook op in te spelen met unieke producten of concepten voor de consument. Zo is er bijvoorbeeld de croqino, een volwaardige lunch, wrapped in homemade volkoren spelt-tarwebrood. Zelf spreken ze bij Croqino's van een "croque next level" omdat die in hun atelier wordt gemaakt met signature volkoren brood (tarwe-spelt), een handige vorm heeft en ook de nodige voedingswaarde biedt. Voor wie op zoek is naar plantbased snacks biedt CRUSH (een start-upproject via Syntra West) 6 plantbased bites met elk een unieke wereldse smakencombinatie. Ze kunnen zowel zelfstandig geserveerd worden als healthy aperomix met de bijhorende low-calorie plantbased dips (dips zitten nog in afwerkingsfase). Iets ludieker maar daarom niet minder interessant zijn de TexMex Sombreros van Salud Foodgroup Europe. Deze snack combineert guacamole, gesmolten kaas, pittige uien en jalapeñopepers, allemaal in de vorm van een miniatuursombrero. Het ontwerp is zo gemaakt om goed in een favoriete saus te kunnen dippen. Andere buitenlandse producten die op het gebied van snacking in het oog sprongen waren o.a. empanadas en Scrocchiarella®. De Empanadas Malvon (via GTI)  worden in Spanje geproduceerd en bestaan uit bladerdeeg met een hartige vulling. De vulling kan zowel met vis, vlees of veggie. Malvon is de grootste empanadasproducent in Europa en beschikt momenteel over 92 shops in Spanje en Portugal. Scrocchiarella® Classica en Scrocchiarella® Sandwich Rustica (via AB Mauri) op hun beurt maken deel uit van een reeks voorgebakken, diepgevroren, vulklare basissen, gemaakt van traditioneel Italiaans meel en huisgemaakt zuurdesem met een geschiedenis van meer dan 120 jaar. Te gebruiken als basis met topping, sandwich, voorgerecht, snack, begeleiding van hoofdgerechten of broodvervanger.

Croqino croque next level
De croqino is een volwaardige lunch, wrapped in homemade volkoren spelt-tarwebrood
CRUSH van Syntra West
CRUSH stelt 6 plantbased bites voor met elk een unieke wereldse smakencombinatie
Empanadas Malvon GTI
De Empanadas Malvon worden in Spanje geproduceerd en bestaan uit bladerdeeg met een hartige vulling

Creatief met groenten, fruit en planten

Groenten en fruit zijn niet alleen noodzakelijk, ze bieden ook heel wat mogelijkheden om creatief uit de hoek te komen en sommige fabrikanten geven alvast een mooie aanzet. Zo zijn er de corn ribs van Ardo. Maïskolven in vier gesneden. Ideaal om te grillen op de barbecue, in een salade of om te serveren met een fris dipsausje. Deze corn ribs worden naturel aangeleverd, dus te kruiden naar keuze. Of dit een ideale vervanger is voor ribbetjes laten we in het midden maar smaakvol zijn ze zeker. Bonduelle had dan weer het idee om de groene kikkererwt tot bij de horeca en foodservice te brengen. Dit is een variant op de gekende witbruine kikkererwt. Bij het oogsten wacht men niet tot ze uitdrogen en wit worden zoals de kikkererwt die we kennen. Aangezien ze jong geoogst zijn, hebben ze een subtiele, verse groentesmaak. Ze zijn knapperig met een goede bite en helemaal niet zetmeelrijk. Een leuke variant om toe te voegen aan salades of in side dishes. Een andere leuke nieuwigheid zijn de fruitlayer appelchips. Een verschil met andere appelchips is dat deze echt flinterdun en krokant zijn. Zo bieden ze mogelijkheden om kaasschotels te verrijken, desserts mee te decoreren, hartige gerechten textuur en smaak te geven of gewoon als verrassende snack met dipsaus. En wie zijn gerechten of snacks met de nodig pittigheid wil afwerken kan een beroep doen op de Mierikswortel Toppings (Cnudde). Geen schillen en raspen nodig, en eenvoudig te gebruiken dankzij de losse structuur.

Corn ribs van Ardo
Corn ribs van Ardo. Ideaal om te grillen op de barbecue, in een salade of om te serveren met een fris dipsausje
Groene kikkererwten Bonduelle
De groene kikkererwten van Bonduelle zijn knapperig met een goede bite en niet zetmeelrijk. Een leuke variant om toe te voegen aan salades of in side dishes
Fruitlayer appelchips
De flinterdunne appelchips bieden mogelijkheden om kaasschotels te verrijken, desserts mee te decoreren of hartige gerechten textuur en smaak te geven 

Conveniencedesserts

Bij de deelnemende producten ook enkele desserts. Hier viel vooral het conveniencekarakter op zodat er snel en eenvoudig desserts op tafel getoverd kunnen worden. Een voorbeeld is de Elegance Raspberry van Mekabe. Dit  premiumdessert heeft een unieke bodem van krokante feuilletine met biscuit en is afgewerkt met o.a. een waaier van aardbeicoulis. Een tijdsbesparend dessert dat is diepgevroren, dus enkel te ontdooien wat er verbruikt moet worden. Ook de diepvriesmoelleuxs van Galana/Beldessert zijn kant-en-klaar. Gewoon het cupje verwijderen en gedurende 12 minuten verwarmen in een traditionele oven. Als het sneller moet gaan, kunnen de moelleuxs rechtstreeks vanuit de diepvries in de microgolfoven en na 30 seconden zijn ze serveerklaar. Eveneens gewoon ontdooien en klaar om te verkopen of creatief te presenteren zijn de nieuwe gekleurde minibeignets van Donut Worry Be Happy in de smaken Berry Bomb, Lil'Apple en Choc-O-Lot.

Mekabe premium dessert
Elegance Raspberry van Mekabe. Een tijdsbesparend premiumdessert dat is diepgevroren, dus enkel te ontdooien
Galana Beldessert speculoos moelleux
Ook de diepvriesmoelleuxs van Galana/Beldessert zijn kant-en-klaar. Gewoon het cupje verwijderen en gedurende 12 minuten verwarmen in een traditionele oven
Mini-beignet La Lorraine
Eveneens gewoon ontdooien en klaar om te verkopen of creatief te presenteren: de minibeignets van Donut Worry Be Happy 

Design maakt het verschil

Bij de non-foodcategorieën wordt het design een bepalend criterium om zich te onderscheiden. Zo lanceerde Le Grand Foodtrailers nieuwe vintage foodtrailers. Met een retrolook en unieke vormgeving, geïnspireerd door de jaren 50, wil deze trailer zich onderscheiden van de concurrentie. Er zijn alvast verschillende modellen met een ruim kleurenpallet beschikbaar. Een andere "designoplossing" zijn de Fridom minibars van Axces. Het nieuwe assortiment minibars is ontworpen door Massimo Mussapi, architect en ontwerper voor de horeca. Door de verschillende wand- of staanmodellen kunnen de minibars eenvoudig in elke kamer worden geïnstalleerd. Ook op het gebied van keukentoestellen is design een aandachtspunt. Zo is de Maes Kitchens combisteamer de kleinste professionele combisteamer ter wereld en geschikt voor koken, stomen, pocheren, bakken, grillen, braden en regenereren. Dankzij het esthetische ontwerp is deze combisteamer geschikt voor frontcooking en kan hij overal worden gebruikt dankzij de geïntegreerde afzuigkap en het waterreservoir. En Home & Table by Meyhui – Zwiesel Glas wil met hun Fusion reeks ultrafijne en verderlichte glazen voor iedereen toegankelijk maken. De steel wordt mondgeblazen en de kelk machinaal geblazen waardoor een hybrideglas ontstaat dat veel toegankelijker is qua prijs.

Le Grand Vintage Foodtrailer
Nieuwe vintage foodtrailers van Le Grand. Met een retrolook en unieke vormgeving, geïnspireerd door de jaren 50
Fridom mini-bar
De verschillende wand- of staanmodellen van de Fridom minibars kunnen eenvoudig in elke kamer worden geïnstalleerd
Maes kitchen combisteamer

De Maes Kitchens combisteamer is de kleinste professionele combisteamer ter wereld en door zijn design geschikt voor frontcooking

Eerste tekenen van AI

Stillaan beginnen we de eerste tekenen van AI (artificiële intelligentie) in de horeca waar te nemen. Bij de deelnemende producten en diensten was de vangst nog heel beperkt maar ik wil alvast een service vermelden die reeds gebruikt maakt van AI. Strobbo is een all-in softwareoplossing met payrollintegratie, automatische Dimona-aangifte en digitale tikklok. Naast het digitaliseren van personeelsplanning kan Strobbo nog verder gaan en je planning automatiseren. Dit dankzij de AI-module van Strobbo waar je je planning automatisch kunt invullen volgens de gewenste werktijden en de beschikbaarheid van je personeel. Zo ben je zeker van de meest optimale bezetting, zowel voor je planning als je personeelskost.

Strobbo AI planningstool
Naast het digitaliseren van personeelsplanning kan Strobbo nog verder gaan en je planning automatiseren

De winnaars van de Innovations Awards worden bekengemaakt op zondag 19 november tijdens Horeca Expo. 

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Print Magazine

Recente Editie
08 september 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine