PERIODIEK DIEP REINIGEN VAN MACHINES

Handel proactief in plaats van problemen reactief aan te pakken

In de column van september had ik het over het implementeren van een hygiënisch ontwerp als standaard. Machines kunnen complex zijn en installaties die onze fabrieken binnenkomen, hebben aandachtspunten wat de reiniging betreft. Daarnaast hebben we vaak te maken met een al bestaande situatie met meerdere moeilijk schoon te maken punten; de erfenis van tijden waarin een hygiënisch ontwerp nog niet hoog in het vaandel stond. Hoe pakt u die reiniging het best aan?

VOORBIJ DE ROUTINE

Doordat machines - bestaande en soms ook nieuwe - punten hebben die moeilijk te reinigen zijn, kunnen we op lange termijn met de normale routineschoonmaak de hygiëne niet garanderen. Het volledig verwijderen van vervuiling is moeilijk als we kijken naar wat we 'sandwichpunten' noemen en andere moeilijk bereikbare plekken. Dat resulteert in perfecte verstopplaatsen voor micro-organismen, soms diep binnen in machines. Het risico bestaat erin dat deze micro-organismen bij het product komen en een negatief effect hebben op de houdbaarheid of, nog erger, de veiligheid van onze producten. Dan rijst de vraag: wat kunnen we nog meer doen buiten de normale, routinematige reiniging om deze risico's te voorkomen?

Meer weten over

JURIDISCH VOEDSELVEILIGHEID
Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij FoodProcess 

FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.