
21/8/2024
Nu de Europese Green Deal steeds meer wordt uitgewerkt in concrete wet- en regelgeving, zien voedingsbedrijven heel wat nieuwe verplichtingen op zich afkomen. Op het vlak van verpakkingen zijn dat vooral de SUP en PPWR.

5/12/2023
Poll: Bent u bezig met de aankomende Europese wetgeving?

21/8/2023
Na 20 jaar gebruik te hebben gemaakt van een lange en risicovolle toelatingsprocedure voor nieuwe ingrediënten, werd de goedkeuring van Verordening (EU1) 2015/22831 in 2018 verwelkomd als een erkenning van het belang van innovatie.

2/3/2022
In mei 2020 presenteerde de Europese Commissie de 'Van boer tot bord'-strategie voor een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. Met de invoering van een uniform etiketteringssysteem voor voedingswaarde-informatie komt nu een nieuw actiepunt tot uitvoering.

2/3/2021
De consumptie van insecten was voer voor discussies bij de goedkeuring van de nieuwe verordening betreffende 'novel foods'. Ondertussen is er meer duidelijkheid en groen licht vanuit EFSA, maar het blijft nog wachten op het verdict van de Europese Commissie.

5/8/2020
Voedselfraude is niks nieuws en komt overal ter wereld voor, maar het wordt hier de jongste jaren alsmaar meer onder de aandacht gebracht. “Voedselbedrijven kunnen zelf frauderen, maar ze kunnen hier ook het slachtoffer van zijn. In beide gevallen kan dit vergaande gevolgen hebben, dus liggen ze hier maar beter wakker van", zegt Charlotte Boone, innovation manager bij Flanders' FOOD.

3/6/2020
Op 14 december 2019 trad de nieuwe Europese Controleverordening (EU) 2017/625 in werking. Die moet ervoor zorgen dat de voedselveiligheid binnen de Europese Unie gewaarborgd wordt. Hoewel de nieuwe OCR (Official Controls Regulation) duidelijk geen ‘revolutie’ is, is er op bepaalde gebieden wel degelijk sprake van ‘evolutie’.

25/11/2019
Sinds enkele jaren tracht de voedingsindustrie natuurlijkere, gezondere, minder bewerkte producten te ontwikkelen die dichter aanleunen bij wat consumenten thuis zouden bereiden. Deze trend, die professionals 'clean label' noemen, is niet gedefinieerd en dus niet specifiek door de reglementering bepaald. Het FAVV vindt echter dat dit het risico op misleidende etikettering of zelfs op het illegale gebruik van niet-toegestane levensmiddelenadditieven verhoogt. Men werkt daarom aan een circulaire met betrekking tot cleanlabelingrediënten.

25/11/2019
Een degelijke hygiëne op de werkvloer gaat veel verder dan het aankopen van de 'juiste' reinigingsproducten. In drie testimonials van klanten van Christeyns leest u wat dat bedrijf voor hen betekent op het gebied van dienstverlening.

15/3/2019
Op basis van de testen in Frankrijk voert nu ook België de nutriscore in, ondanks de aanhoudende onzekerheden over het juridische statuut van het systeem. Is er sprake van een vrijwillige vermelding, zoals omschreven in verordening EU nr. 1169/2011 (de zogenaamde FIC-verordening), of van een voedingsclaim wanneer een product een 'groene' score krijgt?

18/2/2019
Wat zijn de mogelijke gevolgen van de brexit en hoe groot is de impact? Wat is het verschil tussen een 'soft' of 'hard' brexit? Hoe moet je je hier als voedingsbedrijf op voorbereiden? Deze en nog meer vragen richtten we aan de brexitexperte van Fevia.

12/9/2018
Afval of levensmiddel? De recente technische vooruitgang rond de optimalisering van grondstoffen en het respect voor het milieu in de voedselketen doet nieuwe juridische vragen rijzen met betrekking tot de regelgeving die op de producten van toepassing is. Op 22 mei 2018 heeft de Raad drie richtlijnen met betrekking tot afvalstoffen en de verpakkingen ervan definitief goedgekeurd, ter vervanging van de eerder geldende teksten. Ze zijn begin juli in werking getreden

29/11/2017
Net als bij een autokeuring, draagt een schoonmaakinspectie bij aan het verlagen van risico's die invloed hebben op de veiligheid. In ons geval, de voedselveiligheid.

29/11/2017
Wordt het dubbel bakken van frietjes, dat zo typisch is aan de nationale specialiteit, binnenkort verboden door de Europese Unie? De Europese Commissie ontkende dat gerucht, maar hecht wel belang aan de vermindering van het acrylamidegehalte in levensmiddelen. De Europese Unie maakt binnenkort een nieuwe wet met betrekking tot deze stof.

29/11/2017
Vaak wordt diegene op de werkvloer die verantwoordelijk is voor de schoonmaak van een machine of productielijn niet goed getraind hoe dit te doen. Zelfs met de allerbeste bedoelingen is een goed en consistent schoonmaakresultaat onmogelijk zonder de 'ins en outs' van de machine te kennen, over de juiste gereedschappen te beschikken en getraind te zijn op de procedures.

29/11/2017
Ons land kondigde onlangs aan de reglementering over voedingssupplementen te willen wijzigen. De wijziging wordt voorgesteld als een grondige modernisering van de huidige regelgeving.

29/11/2017
Doordat machines - bestaande en soms ook nieuwe - punten hebben die moeilijk te reinigen zijn, kan op lange termijn de hygiëne niet gegarandeerd worden met de normale routineschoonmaak. Daarom is het nodig om ook een periodieke dieptereiniging in te plannen.

12/1/2017
De suikertaks doet heel wat vragen rijzen met betrekking tot de echte bedoeling, doeltreffendheid en overeenstemming met het Europese recht. De lidstaten verdedigen zich door te argumenteren dat de taks bedoeld is om diabetes en obesitas te bestrijden. Maar achter die – weliswaar geldige – argumenten schuilen ook financiële belangen. In tijden van algemene begrotingscrisis zoeken lidstaten namelijk naar middelen om hun inkomsten te verhogen. De suikertaks is vermoedelijk zon' maatregel. Zo voorziet de Belgische regering door de invoer van de taks op suikerhoudende dranken sinds januari 2016 een opbrengst van 150 miljoen euro extra tegen 2018. Het Verenigd Koninkrijk verwacht op zijn beurt een opbrengst van 520 miljoen pond vanaf het jaar van de invoering van de taks. Onder andere de frisdrankenindustrie in het VK – Coca-Cola voorop – beschouwt de toekomstige 'sugar tax' als discriminerend want enkel van toepassing op niet-alcoholische frisdranken, en niet op bijvoorbeeld ...

12/1/2017
De FOD Volksgezondheid plaatste eind vorig jaar op haar site de recente wijzigingen omtrent de belangrijkste verplichte vermeldingen voor voedingsmiddelen. Wat het land van oorsprong of de plaats van herkomst betreft; die moeten worden vermeld als het weglaten ervan de consument zou kunnen misleiden. Dit geldt bijvoorbeeld als de informatie op het etiket kan impliceren dat het voedingsmiddel een andere herkomst of oorsprong heeft. De verplichte vermelding gold al voor rundvlees, en betreft nu ook voor vers, gekoeld en ingevroren varkensvlees, geitenvlees, schapenvlees en gevogelte. Als de oorsprong of herkomst van een voedingsmiddel verplicht of vrijwillig wordt vermeld, maar de voornaamste ingrediënten een andere oorsprong hebben, dan zal die laatste verplicht moeten worden aangeduid. Deze bepaling zal pas van toepassing worden wanneer de Europese Commissie een uitvoeringsverordening hieromtrent goedkeurt.

10/1/2017
Machines ontwerpen zodat ze goed functioneren én effectief te reinigen zijn is, met een toenemende focus op voedselveiligheid kritischer dan ooit. Wanneer het hygiënische ontwerp van voedingsverwerkende uitrusting verbetert en alles verder gelijk blijft, neemt de effectiviteit van de reiniging toe, met een positief effect op de voedselveiligheid. Om als voedselverwerkend bedrijf een invloed te kunnen hebben op het verbeteren van het hygiënische ontwerp, moet het bij de aankoop van elke nieuwe machine een evaluatie voor hygiënisch ontwerp opzetten. Dat vereist de samenstelling van een multidisciplinair team, met vertegenwoordigers van kwaliteit, onderhoud, productie, engineering, schoonmaak en iedere andere afdeling die moet werken met het uiteindelijke machineontwerp. Hygiënisch ontwerp is een proces dat gericht is op continue verbetering. Elke ontwerpversie moet worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. Vervolgens worden reinigingsprocedures ontwikkeld op basis van de ...