STEEDS UITGEBREIDER GAMMA BIOPLASTICS BESCHIKBAAR

Prijs en naamsverwarring belemmeren echter grote marktintroductie

Grote merken gebruiken al bioverpakkingen. Zij kunnen de marktintroductie doen versnellen
Grote merken gebruiken al bioverpakkingen. Zij kunnen de marktintroductie doen versnellen
Wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, kan naast de eigenlijke productie ook de verpakking van zijn producten onder de loep nemen. “Bioplastics zijn een ecologisch alternatief voor de conventionele verpakkingen, omdat ze composteerbaar zijn of van hernieuwbare grondstoffen gemaakt zijn, of allebei. Ze zijn echter veel duurder dan de klassieke materialen en bij bepaalde bioplastics is verder onderzoek nodig om ze dezelfde functionaliteiten te bezorgen", zegt Peter Ragaert van Pack4Food. Ook op consumentenniveau is er nog werk aan de winkel, maar dat bioplastics zullen doorbreken, staat vast.
 

VERSCHUIVING

Peter Ragaert, Pack4Food
Peter Ragaert, Pack4Food
Prof. dr. ir. Peter Ragaert werkt als projectmanager bij Pack4Food vzw, die innovatie in voedselverpakkingen stimuleert en bedrijven ondersteunt bij hun huidige verpakkingsuitdagingen. Ook bioplastics verdienen hun aandacht, met twee uitgevoerde onderzoeksprojecten rond hun barrière-eigenschappen en hitteresistentie, samen met bedrijven en onderzoeksinstellingen, met steun van VLAIO. “Verpakkingen worden steeds belangrijker omwille van hun verschillende functies naar het product toe, maar resulteren ook in een gigantische afvalberg. Ondanks de vele inspanningen om dit afval te verwerken via bijvoorbeeld bestaande recyclagesystemen, wordt het afval in bepaalde regio's nog vaak gestort of langs de weg achtergelaten als zwerfvuil. Het is ook algemeen geweten dat de hoeveelheid aardolie eindig is, waardoor er duidelijk een alternatief nodig is voor de vele kunststoffen die hieruit vervaardigd worden. Onder bioplastics verstaan we verpakkingen die ofwel composteerbaar zijn, ofwel van hernieuwbare grondstoffen gemaakt zijn, of allebei", haalt hij de definitie aan.

Van composteerbaar naar hernieuwbaar

“Op zich niks nieuws onder de zon, want zaken zoals cellofaan - vertrekkend van houtvezels - kennen we al van in de jaren vijftig. In de vroege jaren 2000 is men zich verder gaan focussen op composteerbare verpakkingen, vooral met als doel om de afvalberg te verkleinen. In de praktijk werden deze verpakkingen echter nog weinig gecomposteerd, en bovendien had de eerste generatie composteerbare verpakkingen niet voldoende functionaliteit voor een breed gamma aan levensmiddelen. Daarom ligt die focus nu vooral op de biobased verpakkingen, vervaardigd uit hernieuwbare bronnen. Als ze daarenboven ook composteerbaar zijn, is dat uiteraard mooi meegenomen, maar volgens de aangehaalde definitie is dit dus geen vereiste", legt Ragaert uit. “Er loopt nu vooral veel onderzoek naar deze biobased, niet-composteerbare materialen, en we mogen dan ook verwachten dat hun volume de komende jaren fors zal toenemen."
 

 VOORBEELDEN

Deze 100% afbreekbare, thermogevormde flexibele trays zijn gemaakt van maïszetmeel
Deze 100% afbreekbare, thermogevormde flexibele trays zijn gemaakt van maïszetmeel
Voorbeelden van bioplastics zijn PLA (polylactic acid) en cellofaan, gemaakt van maïs en houtvezels. Ook uit zetmeel - bijvoorbeeld afkomstig uit een nevenstroom, zoals het versnijdingswater van een aardappelverwerkend bedrijf - kunnen thermoplastische folies worden vervaardigd. "Een nieuw fenomeen zijn de zogeheten 'drop-ins': gekende materialen met een andere, hernieuwbare grondstof echter. Denk bijvoorbeeld aan bio-PE of bio-PET, vertrekkend van suikerriet in plaats van aardolie, maar met dezelfde karakteristieken als PE of PET. Die bieden het grote voordeel dat we hun eigenschappen en mogelijke toepassingen al kennen. Hiermee staan we dan ook al het verst", weet Ragaert. “Een ander recent en veelbelovend voorbeeld is PHB ofte polyhydroxybutyraat, een polymeer dat bacteriën aanvalt in hun cellen. Tot slot haal ik ook nog graag PEF aan, polyethyleen- furanoaat. Dat is een nieuw polymeer op basis van suikerstromen. Verwacht wordt dat PEF-flessen tegen 2019 op de markt zullen komen als alternatief voor PET-flessen."
 
 
 


PRODUCT EN VERPAKKING ALTIJD SAMEN BESCHOUWEN

Een bioplastics verpakking is slechts één manier om het productieproces te verduurzamen, en de grondstoffen en/of het type afvalverwerking zijn daarbij slechts één aspect. “Een composteerbare of biobased verpakking is echter niet per definitie de juiste keuze. De verpakking staat altijd ten dienste van het product, je kunt beide elementen dus niet van elkaar loskoppelen", stelt Peter Ragaert. “Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een dunnere verpakking, die eveneens de afvalberg verkleint en dus ook bijdraagt aan de beoogde duurzaamheid. Maar een duurzame verpakking mag uiteraard niet leiden tot meer voedselverliezen doordat die het product bijvoorbeeld minder goed beschermt. Het is dus zoeken naar een optimum tussen enerzijds de juiste materialen en anderzijds de juiste hoeveelheden. Dit is een vraagstuk waar veel producenten en retailers mee worstelen."

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij FoodProcess 

FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.