ArtikelsNieuwsZoekertjes
Thema's
  • chevron_right Voedingsmachines
  • chevron_right Reinigen en ontsmetten
    • Reinigen
    • Ontsmetten
    • Waterbehandeling
    • Maintenance
    • Waterzuivering
  • chevron_right Packaging
  • chevron_right Goederenbehandeling
  • chevron_right Fabrieksinrichting
  • chevron_right Productcontrole
  • chevron_right Procescontrole
  • chevron_right Smeersystemen
  • chevron_right Diensten
Waterbehandeling
  • Premium

Water hergebruiken is het nieuwe besparen

12/8/2025

De tijd dat water eindeloos en vanzelfsprekend was, is voorbij. Droogte en strengere regels maken waterhergebruik steeds aantrekkelijker voor voedingsbedrijven. Dit artikel bespreekt het belang van waterhergebruik, de voornaamste technologieën en het juridisch kader.

  • Premium

Voedingsindustrie wint bij waterhergebruik

6/4/2021

Fevia Vlaanderen ontwikkelde samen met enkele partners een brochure en een uitgebreide leidraad met tips rond waterhergebruik. Die bieden voor voedingsbedrijven een handig instrument bij het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen.

  • Premium

Ruimtedesinfectie niet zaligmakend, eerst bron vervuiling aanpakken

26/8/2020

Wie in een voedingsbedrijf de bron van zijn vervuiling niet eerst aanpakt, zal met ruimtedesinfectie geen oplossing verkrijgen voor het probleem. Wel kan het een bijkomende manier zijn om in voedingsbedrijven met een hoger risico op besmetting de bacteriële druk weer even van de ketel te halen.

  • Premium

Alternatieve droge reiniging

6/5/2020

Waar de traditionele droge reinigingstechnieken voor vele levensmiddelenbedrijven al een grote onbekende zijn, geldt dat des te meer voor de alternatieve methoden. Nochtans kunnen vele daarvan gezien worden als een opportuniteit om productresten te recupereren, wat een belangrijk extra voordeel is.

  • Premium

Traditionele droge reiniging

27/4/2020

Wie denkt aan reinigen, denkt daar vrijwel automatisch een detergentenoplossing bij. In sommige gevallen is echter een droge reiniging aanbevolen, die bovendien grote voordelen kan hebben ten opzichte van de natte variant.

  • Premium

Voedselveilige smeermiddelen

31/1/2019

In de voedselindustrie liggen de eisen ten aanzien van hygiëne en voedselveiligheid extreem hoog. Dit vraagt veel van alle componenten en smeermiddelen die er worden toegepast. Recente trends en ontwikkelingen liggen onder meer op het vlak van de 'direct contact'-smeermiddelen (3H), vervuilende stoffen die vanuit verpakkingen in voedsel terechtkomen (maar óók in smeermiddelen aanwezig zijn), en het fenomeen 'allergenen'.

  • Premium

Vetafscheiders

29/11/2017

Organische oliën en vetten vreten aan leidingen, kunnen verstoppingen en geurhinder veroorzaken, en vormen een extra belasting van de waterzuiveringsinstallaties. Vetlaagdiktemeters helpen om de ledigingsintervallen te optimaliseren en zo ledigingskosten minimaal te houden.

  • Premium

Duurzame reiniging en ontsmetting

29/11/2017

Wie de vraag stelt naar ecologische desinfectiemiddelen, doet er goed aan om eerst zijn reinigingsresultaten onder de loep te nemen. Het meest duurzame ontsmettingsproces begint immers met een optimale voorreiniging. Wat desinfectantia zelf betreft, is er een trend naar residuveilige desinfectantia die niet langer hoeven te worden nagespoeld.

  • Premium

Waterbehandeling

29/11/2017

De pesticidewetgeving maakt dat de regels rond de aanwezigheid van chloraat - een bijproduct van chloor - in levensmiddelen strenger geworden zijn. Zeker wie exporteert, kan het best een nultolerantie nastreven en andere beschikbare technieken in overweging nemen. We geven een overzicht van de verschillende mogelijkheden, met hun werkingsprincipes, troeven en mogelijke toepassingen.

  • Premium

Maintenance

29/11/2017