
12/8/2025
De tijd dat water eindeloos en vanzelfsprekend was, is voorbij. Droogte en strengere regels maken waterhergebruik steeds aantrekkelijker voor voedingsbedrijven. Dit artikel bespreekt het belang van waterhergebruik, de voornaamste technologieën en het juridisch kader.

6/4/2021
Fevia Vlaanderen ontwikkelde samen met enkele partners een brochure en een uitgebreide leidraad met tips rond waterhergebruik. Die bieden voor voedingsbedrijven een handig instrument bij het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen.

26/8/2020
Wie in een voedingsbedrijf de bron van zijn vervuiling niet eerst aanpakt, zal met ruimtedesinfectie geen oplossing verkrijgen voor het probleem. Wel kan het een bijkomende manier zijn om in voedingsbedrijven met een hoger risico op besmetting de bacteriële druk weer even van de ketel te halen.

6/5/2020
Waar de traditionele droge reinigingstechnieken voor vele levensmiddelenbedrijven al een grote onbekende zijn, geldt dat des te meer voor de alternatieve methoden. Nochtans kunnen vele daarvan gezien worden als een opportuniteit om productresten te recupereren, wat een belangrijk extra voordeel is.

27/4/2020
Wie denkt aan reinigen, denkt daar vrijwel automatisch een detergentenoplossing bij. In sommige gevallen is echter een droge reiniging aanbevolen, die bovendien grote voordelen kan hebben ten opzichte van de natte variant.

31/1/2019
In de voedselindustrie liggen de eisen ten aanzien van hygiëne en voedselveiligheid extreem hoog. Dit vraagt veel van alle componenten en smeermiddelen die er worden toegepast. Recente trends en ontwikkelingen liggen onder meer op het vlak van de 'direct contact'-smeermiddelen (3H), vervuilende stoffen die vanuit verpakkingen in voedsel terechtkomen (maar óók in smeermiddelen aanwezig zijn), en het fenomeen 'allergenen'.

29/11/2017
Organische oliën en vetten vreten aan leidingen, kunnen verstoppingen en geurhinder veroorzaken, en vormen een extra belasting van de waterzuiveringsinstallaties. Vetlaagdiktemeters helpen om de ledigingsintervallen te optimaliseren en zo ledigingskosten minimaal te houden.
29/11/2017
Wie de vraag stelt naar ecologische desinfectiemiddelen, doet er goed aan om eerst zijn reinigingsresultaten onder de loep te nemen. Het meest duurzame ontsmettingsproces begint immers met een optimale voorreiniging. Wat desinfectantia zelf betreft, is er een trend naar residuveilige desinfectantia die niet langer hoeven te worden nagespoeld.

29/11/2017
De pesticidewetgeving maakt dat de regels rond de aanwezigheid van chloraat - een bijproduct van chloor - in levensmiddelen strenger geworden zijn. Zeker wie exporteert, kan het best een nultolerantie nastreven en andere beschikbare technieken in overweging nemen. We geven een overzicht van de verschillende mogelijkheden, met hun werkingsprincipes, troeven en mogelijke toepassingen.

29/11/2017