- 09 november 2020
- Door Wouter Verheecke
Streven naar afwezigheid van listeria in bewerkte levensmiddelen
Recente uitbraken en nieuwe analysetechnieken doen Europees criterium wankelen

Listeria monocytogenes heeft altijd al voorgekomen in ons voedsel. Nieuwe consumentenwensen, zoals het achterwege laten van additieven om zo het versproduct te benaderen, vergroten nu echter de kans op een besmetting. Ook de opmars van kant-en-klare maaltijden brengt risico’s voor de volksgezondheid met zich mee, omdat die niet verhit worden vóór consumptie. Bovendien tonen recente uitbraken en nieuwe analysetechnieken aan dat zelfs kleine listeriaconcentraties vergaande gevolgen kunnen hebben. De totale afwezigheid lijkt dan ook het nieuwe streefdoel te worden, al is dit in sommige sectoren geen haalbare kaart.
Gratis verder gaan?
Registreer en word gratis online abonnee
Ben je al abonnee?
Meld je aan en krijg toegang tot de website
Door te registreren ontvangt u het online magazine. Het online magazine kan u te allen tijde en zonder verdere formaliteiten opzeggen. Wij garanderen u dat uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens nooit aan derden worden doorgegeven en enkel gebruikt worden voor het versturen van het online magazine.
Door u in te schrijven, gaat u akkoord met De privacyvoorwaarden.
Reageer