
8/11/2023
Dankzij de inzet van sensoren kan het CIP-proces effectief én efficiënt verlopen. Zo worden niet alleen minder water en energie verbruikt, maar zijn er ook minder productverliezen. Bovendien betekent de uitgewonnen reinigingstijd extra productietijd.

16/10/2023
De wettelijke vereisten om voeding en drank te mogen produceren worden steeds strikter. Om zich volop te kunnen concentreren op de productie, besteden veel bedrijven de schoonmaak uit aan externe partners. Wat zijn de voordelen hiervan en wat kan je verwachten van deze partners?

14/2/2023
Biofilms in de voedingsindustrie kunnen grote gevolgen hebben, in de vorm van voedselbederf, voedselbesmetting en recall van levensmiddelen. Een nieuw project onder leiding van ILVO moet betere inzichten opleveren voor de beheersing en bestrijding.

9/11/2020
Recente uitbraken en nieuwe analysetechnieken tonen aan dat zelfs kleine listeriaconcentraties vergaande gevolgen kunnen hebben. De totale afwezigheid lijkt dan ook het nieuwe streefdoel te worden, al is dit in sommige sectoren geen haalbare kaart.

26/8/2020
Wie in een voedingsbedrijf de bron van zijn vervuiling niet eerst aanpakt, zal met ruimtedesinfectie geen oplossing verkrijgen voor het probleem. Wel kan het een bijkomende manier zijn om in voedingsbedrijven met een hoger risico op besmetting de bacteriële druk weer even van de ketel te halen.

10/6/2020
Een detergent selecteren om een apparaat vrij te maken van productresiduen, is een veeleisende opdracht. Door systematisch te werk te gaan volgens een stappenplan, kan u uiteindelijk zelf het meest geschikte detergent selecteren voor uw toepassing; al dan niet met assistentie van de kant van de leverancier.

6/5/2020
Waar de traditionele droge reinigingstechnieken voor vele levensmiddelenbedrijven al een grote onbekende zijn, geldt dat des te meer voor de alternatieve methoden. Nochtans kunnen vele daarvan gezien worden als een opportuniteit om productresten te recupereren, wat een belangrijk extra voordeel is.

27/4/2020
Wie denkt aan reinigen, denkt daar vrijwel automatisch een detergentenoplossing bij. In sommige gevallen is echter een droge reiniging aanbevolen, die bovendien grote voordelen kan hebben ten opzichte van de natte variant.

31/1/2019
In de voedselindustrie liggen de eisen ten aanzien van hygiëne en voedselveiligheid extreem hoog. Dit vraagt veel van alle componenten en smeermiddelen die er worden toegepast. Recente trends en ontwikkelingen liggen onder meer op het vlak van de 'direct contact'-smeermiddelen (3H), vervuilende stoffen die vanuit verpakkingen in voedsel terechtkomen (maar óók in smeermiddelen aanwezig zijn), en het fenomeen 'allergenen'.

13/12/2017
Er zijn heel veel chemicaliën op de markt, elk met een specifieke werking en belangrijke voor- of nadelen voor de gezondheid van de gebruiker of het milieu. Hoe selecteer je de juiste chemie voor jouw reiniging en ontsmetting, en welke factoren zijn daarbij nog van belang?

29/11/2017
Alvorens een voedselinstallatie vrij te geven voor productie, kan het nodig zijn om die na de reiniging en ontsmetting te onderwerpen aan een allergenentest. Hiervoor kun je een snelle ATP-test uitvoeren, maar in bepaalde gevallen is een specifiekere, effectievere allergenentest aangeraden.

29/11/2017
Organische oliën en vetten vreten aan leidingen, kunnen verstoppingen en geurhinder veroorzaken, en vormen een extra belasting van de waterzuiveringsinstallaties. Vetlaagdiktemeters helpen om de ledigingsintervallen te optimaliseren en zo ledigingskosten minimaal te houden.

29/11/2017
Omdat er in de voedingsindustrie typisch mensen van verschillende nationaliteiten tewerkgesteld zijn en omdat het personeel wel eens verloopt, is het belangrijk om standaardprocedures voor de reiniging en ontsmetting neer te schrijven. Op zo'n SSOP (Standard Sanitation Operating Procedure) moeten alle handelingen en hulpmiddelen accuraat, duidelijk en gedetailleerd omschreven staan.

29/11/2017
De keuze tussen droog of nat reinigen hangt af van de productieomgeving en de verwerkte levensmiddelen. In beide gevallen zijn er telkens zeven stappen te volgen.
29/11/2017
Wie de vraag stelt naar ecologische desinfectiemiddelen, doet er goed aan om eerst zijn reinigingsresultaten onder de loep te nemen. Het meest duurzame ontsmettingsproces begint immers met een optimale voorreiniging. Wat desinfectantia zelf betreft, is er een trend naar residuveilige desinfectantia die niet langer hoeven te worden nagespoeld.

29/11/2017
Salmonella en listeria vinden vlot de weg naar kippen- en varkensslachterijen. Is een volledig bacterievrij slachthuis haalbaar? En wat is de 'best practice' dan, om een besmetting uit te roeien of te vermijden? Dit vormde het onderwerp van een rondetafelgesprek met professionals uit de onderzoeks- en de bedrijfswereld.

29/11/2017
Voorafgaand aan Quality Days kwamen weer een aantal actoren uit de bedrijfs- en de onderzoekswereld samen voor een verhelderend rondetafelgesprek. Dit keer stond dit in het teken van biociden, die steeds meer aandacht krijgen van de voedingssector en de auditerende instanties. Wetenschappers, desinfectansfabrikanten en andere specialisten deelden hun inzichten over het eigenlijke gevaar van biociden, de wetgeving hierrond en mogelijke alternatieven voor de toekomst.

29/11/2017
De pesticidewetgeving maakt dat de regels rond de aanwezigheid van chloraat - een bijproduct van chloor - in levensmiddelen strenger geworden zijn. Zeker wie exporteert, kan het best een nultolerantie nastreven en andere beschikbare technieken in overweging nemen. We geven een overzicht van de verschillende mogelijkheden, met hun werkingsprincipes, troeven en mogelijke toepassingen.

29/11/2017

17/11/2017