OntsmettenPremium

Standaard reinigingsprocedure opstellen

Accuraat, duidelijk en gedetailleerd

Omdat er in de voedingsindustrie typisch mensen van verschillende nationaliteiten tewerkgesteld zijn en omdat het personeel wel eens verloopt, is het belangrijk om standaardprocedures voor de reiniging en ontsmetting neer te schrijven. Op zo'n SSOP (Standard Sanitation Operating Procedure) moeten alle handelingen en hulpmiddelen accuraat, duidelijk en gedetailleerd omschreven staan.

“Om ons de voordelen van een welomschreven procedure duidelijk te maken, kregen we eerst een slecht voorbeeld voorgeschoteld", zegt Judy Inghelbrecht, kwaliteitsmedewerker bij diepvriesgroentebedrijf Ardo, site Koolskamp. “We kregen de eenvoudige opdracht een figuurtje samen te stellen, maar de instructies waren niet gedetailleerd en lieten ruimte voor eigen interpretatie. Na vijf minuten had elke groep dan ook een ander resultaat op de tafel liggen. De tweede instructiefiche daarentegen was voorzien van foto's, waardoor we veel sneller bij de beoogde constructie uitkwamen. Dit veegt overigens ook al eventuele taalproblemen van de baan."


In de daaropvolgende workshops moesten beide teams zelf een SSOP opstellen, met daarop de 7 eerder uitgestippelde reinigingsstappen.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
08 september 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine