Voedingsmachines Partnercontent

Nieuwe verwerkingslijn voor innovatieve eiwitten

Lieve Hermans, Jo Brouns, Jan Vander Stichele en Inge Arents
Lieve Herman, Jo Brouns, Jan Vander Stichele en Inge Arents bij de nieuwe eiwitverwerkingslijn (Foto: Flanders' FOOD)

Kikkererwten, soja, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zijn enkele van de vele eiwitbronnen die in de toekomst een grotere rol zullen spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Om deze nieuwe soorten eiwitten succesvol verwerkt te krijgen in voedingsproducten die niet alleen lekker maar ook kwaliteitsvol zijn, ontbreekt er nog kennis en procesexpertise. Daar komt nu verandering in met de nieuwe eiwitverwerkingslijn in de Food Pilot in Melle, uitgebaat door ILVO en Flanders' FOOD.

20 nieuwe toestellen

Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, Voeding, Economie en Innovatie, opende de eiwitverwerkingslijn met 20 nieuwe toestellen. De infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op pilootschaal.

De pilootlijn bestaat uit apparatuur die elke stap van geoogste grondstof, over eiwitconcentraten en -isolaten tot zelfs getextureerde eiwitten kunnen uitvoeren op semi-industriële schaal én op een gecontroleerde manier. Dit laat toe elk van deze processen zodanig te optimaliseren dat eiwitrijke voedingsproducten van hoogstaande kwaliteit bekomen worden.

Voor de installatie konden de partners rekenen op 208.000 euro subsidie afkomstig van het EFRO-project Plant Protein Pilot, 104.000 euro subsidie van het VLAIO en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook eigen bijdragen van ILVO via het VLAIO-project TexProSoy en cofinanciering vanuit de leden van Flanders' FOOD zorgen mee voor de realisatie. De pilootlijn zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden met kleinschaligere apparatuur via het Innolab-project dat eveneens kan rekenen op een subsidie door het EFRO van 512.000 euro en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De totale investering bedraagt meer dan 1,5 miljoen euro.

Pilootinfrastructuur

"Ik ben bijzonder verheugd om vandaag de nieuwe verwerkingslijn rond eiwitvoeding te mogen openen", zegt Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, Voeding, Economie en Innovatie. "Het zorgt ervoor dat bedrijven en onderzoekers hier hun innovatief idee kunnen uittesten en optimaliseren, om nadien op industriële schaal te produceren. Zo ondersteunen we het belangrijkste product van Vlaanderen: onze grijze massa, én leggen we de link met de praktische economie. De samenwerking tussen ILVO en Flanders' FOOD zorgt ervoor dat we hier echt een succes van kunnen maken."

"Om alternatieve eiwitingrediënten te extraheren, zijn opeenvolgende verwerkingsstappen nodig die mogelijk een effect kunnen hebben op de functionele eigenschappen, de nutritionele kwaliteit en de smaak van de eiwitten. Het gebrek aan kennis over deze drie aspecten wordt stilaan de bottleneck voor verdere exploitatie. Deze nieuwe pilootinfrastructuur stelt ons in staat om hierover meer inzicht te verwerven, en dit voor verschillende eiwitbronnen", stelt Lieve Herman van ILVO, afdeling 'Technologie en Voeding'.

Inge Arents, Flanders' FOOD: "Dankzij pilootinfrastructuur als deze krijgen de voedingsbedrijven uit de vlees-, bakkerij-, zuivel- en andere sectoren toegang tot onderzoek en innovatie om innovatieve voeding te produceren van topkwaliteit, concurrentieel sterk in de markt, en met respect voor duurzaamheid. Zo kan de grote waaier aan eiwitbronnen effectief ingang vinden in ons voedingspatroon."

Onderzoeksprojecten

Ook verschillende collectieve onderzoeksprojecten plannen meteen experimenten in met de nieuwe toestellen. In het Flanders' FOOD-project TexProSoy, met de steun van VLAIO en i.s.m. ILVO en KU Leuven, neemt men het effect van het extractie- en het texturatieproces op de eigenschappen van Vlaams soja-eiwit onder de loep.

In het Flanders' FOOD-project ProFuNu, met de steun van VLAIO en i.s.m. UGent, KU Leuven, ILVO en Thomas More, werkt men op eiwitten uit erwten, meelwormen, spirulina en schimmels. Men bestudeert hier de impact van processing op de nutritionele en functionele kwaliteit en het effect op de verteerbaarheid en darmgezondheid.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

company corner

EV-ILVO

BRUSSELSESTEENWEG 370, MELLE 9090Meer info
OpleidingenVoedingsoliënMachines voor drankenverwerkingVleesverwerkingsmachinesVoedingsmachinesMachines voor zuivelverwerking
Print Magazine

Recente Editie
08 september 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine