PersoneelPremium

Doe de test: heeft uw bedrijf een levendige veiligheidscultuur?

Van fysieke inbraken tot cyberaanvallen, in een wereld waarin criminaliteit steeds vernuftiger wordt, moet u kunnen rekenen op uw werknemers om snel risico's te detecteren. Een veiligheidscultuur is een basisvoorwaarde voor toekomstgericht en veerkrachtig ondernemerschap. Hoe creëert u deze veiligheidscultuur? Ontdek onze drie tips.

Cybersecurity afbeelding 1
Elk modern bedrijf moet steunen op een breed gedragen veiligheidscultuur

basisvoorwaarden voor een sterkere veiligheidscultuur

1. U investeert minstens evenveel in digitale als in fysieke beveiliging

Wanneer we spreken over criminaliteit in de voedingssector denken we vaak aan traditionele vormen:

  • diefstal
  • fraude
  • vandalisme

Hoewel de realiteit vandaag wijst op een veel grotere dreiging: cybercriminaliteit. De opvallende toename van hackings en phishing-incidenten in 2023 is alarmerend. Er is geen twijfel dat deze trend zich het komende jaar zal voortzetten.

Fysieke beveiliging gaat verder dan het 'slot op de deur': ook de digitale omgeving moet grondig beveiligd zijn. Niet alleen de informatica, maar ook de machines in de productie (OT) moeten gesegmenteerd en beveiligd worden.

Fysieke beveiliging gaat verder dan het 'slot op de deur': ook de digitale omgeving moet grondig beveiligd zijn

Hoewel veel bedrijven stappen zetten om hun mensen, producten, diensten en fysieke infrastructuur te beschermen, merken we dat een aanzienlijk deel nog altijd geen adequate IT/OT-beveiliging heeft. Cyberaanvallen gebeuren vaak subtiel, maar slaan snel en hard toe. Continue monitoring van de IT- en OT-infrastructuur is dus essentieel.

Verder is het belangrijk om de laatste ontwikkelingen in gebruikte technologieën op te volgen, met een speciale aandacht voor artificiële intelligentie. Met deze technologie kan iedereen in een handomdraai documenten vervalsen, beelden en geluidsfragmenten manipuleren, maar ook virussen creëren. Het komende jaar zullen de mogelijkheden exponentieel toenemen.

Voldoet jouw onderneming al aan de NIS2-richtlijn?
2024 is het jaar waarin de Europese NIS2-richtlijn zich uitbreidt naar meer sectoren, waaronder ook de voedingsindustrie. Vanaf oktober gaat een reeks cybersecurity-regels van kracht waaraan voedingsbedrijven als 'belangrijke entiteiten' moeten voldoen. Bekijk samen met uw IT-verantwoordelijke wat u hiervoor moet doen. De Cyberfundamentals self-assessment tool en framework mapping zijn handige tools die kunnen helpen bij de implementatie.

Cybersecurity afbeelding 2
Tijdens de Food Security studienamiddag 'Crime & Security' van 28 september kwamen heel wat sprekers hun ervaringen delen

2. Uw medewerkers spelen een cruciale rol

Net zo belangrijk als goede fysieke en digitale beveiligingssystemen, is een veilige mindset bij de medewerkers. Dit gaat niet alleen over het dragen van veiligheidshelmen of fluohesjes, maar ook over een mentaliteit waarbij veiligheid altijd voorop staat.

Om te vermijden dat potentiële oplichters vrij spel hebben in uw bedrijf, voert u best een grondige screening uit. Deze bestaat doorgaans uit drie delen:

Pre-employment screening

Dit is een preventieve maatregel waarbij een achtergrondcontrole wordt gedaan voor integriteitsgevoelige functies (personen die in contact komen met gevoelige informatie, systemen, geld …). Met een risicomatrix bekijk je voor welke functies een screening nodig is. Dat kan gaan om het verifiëren van persoonlijke gegevens, arbeidsverleden, educatieve kwalificaties en criminele achtergrond.

In-employment screening

De continue monitoring van persoonsgegevens en het werk van spilfiguren binnen de organisatie zijn essentieel. Medewerkers hebben toegang tot bedrijfsgegevens en kunnen deze misbruiken. Een ontevreden medewerker is dus een groot risico: die heeft de toegang, de kennis én de middelen om uw bedrijf te saboteren. Denk aan food defense, maar ook aan fraude en cybercriminaliteit.

Post-employment screening

Wanneer een medewerker het bedrijf verlaat, voert u best nog een post-employment screening uit. Zorg ervoor dat ex-medewerkers geen gevoelige informatie kunnen meenemen, binnendringen in de fabriek na het ontslag … Werk een draaiboek uit om de nodige stappen te doorlopen. Duidelijke en snelle interne communicatie speelt een sleutelrol in het afsluitende proces.

3. U gebruikt incidentmeldingen om risico's in kaart te brengen

Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers.

Enerzijds moeten managers alert zijn voor de risico's. Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de omvang van de criminaliteit, omdat incidenten niet altijd gemeld worden bij de politie. Hierdoor is er een aanzienlijk dark number. Dit kan een vertekend beeld geven van de aard en het aantal incidenten bij bedrijven in de voedingssector.

Herevalueer elk jaar de risico's en plaats deze op een matrix. Afhankelijk van de score (impact x waarschijnlijkheid) worden nieuwe risico's opgenomen in de crisishandleiding. Zo kan er een actieplan en bijhorende crisiscommunicatie uitgewerkt worden. Anderzijds moeten werknemers ook op een veilige manier wantoestanden kunnen melden.

Cybersecurity afbeelding 4
Cyberaanvallen gebeuren vaak subtiel, maar slaan snel en hard toe

Meer leren over gedragsverandering op de werkvloer, pre- en post-employment screening of fysieke beveiliging? Ontdek onze digitale 'Crime & Security'-sessies met experts op vlak van deze topics op donderdag 28 maart 2024 van 10.00 tot 11.30 uur, op donderdag 6 juni 2024 van 10.00 tot 11.30 uur en op dinsdag 17 december 2024 van 10.00 tot 11.30 uur.

Over Food Security vzw asbl
Wij helpen Belgische bedrijven in de voedingsindustrie met crisismanagement.
- Creëren van een crisismanagementcultuur
- Opleidingen en testen op maat
- 24/7-ondersteuning bij een crisis
- Centraal anoniem meldpunt voor wantoestanden
Hoe scoort uw bedrijf op vlak van crisismanagement? Ontdek het via onze gratis audit of via een simulatie-oefening. U ontvangt een rapport en concrete verbeterpunten op basis van de testresultaten voor uw onderneming. Meer info vind je op www.foodsecurity.com.

Dit artikel kwam tot stand na de Food Security studienamiddag 'Crime & Security' (28/09/2023) waar de volgende sprekers aan bod kwamen: Isabel Verwee (Vias), Shoera Sels (Radix), Steven De Beule (Coca-Cola), Ann Bevernage (Dr. Oetker), Bart De Bie (i-Force), Paul Robrechts (Robrechts & Thienpont) en Jacky Vandendriessche (Kuras).

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Barbara Bonte en Lauren Quataert29 januari 2024

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
08 september 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine