- 13 mei 2025
'Cybersecurity in de maakindustrie: van verplichte wetgeving tot praktische aanpak'
IIoT Engineer Christophe Michiels,
Keynote spreker tijdens Food Process Seminar
Op donderdag 13 november 2025 vindt hét kennis- en netwerkevent Food Process Seminar plaats. Aan de hand van inspirerende lezingen, casestudies en getuigenissen uit de praktijk krijgt u tijdens deze themadag een volledig overzicht van de perspectieven van artificiële intelligentie in de voedingsverwerkende industrie. Een van de specialisten is Christophe Michiels, IIoT Engineer bij Sirris.
De toenemende connectiviteit van machines in productieomgevingen biedt tal van voordelen, zoals remote support en het valoriseren van machinegegevens. Tegelijk brengt deze connectiviteit nieuwe cybersecurityrisico’s met zich mee. De recente aanpassingen in de Machinerichtlijn en de invoering van NIS2-wetgeving benadrukken dat cybersecurity geen optie meer is, maar een noodzaak.
Machines en netwerken veilig maken blijft echter een uitdaging: waar een IT-verantwoordelijke geen enkele fout mag maken, volstaat voor een hacker één kwetsbaarheid om schade aan te richten. Toch kan het globale risico aanzienlijk verlaagd worden, onder meer door een betere samenwerking tussen IT en OT en door gezond verstand te combineren met pragmatische maatregelen.
Tijdens deze lezing krijgt u praktische tips en handvatten om de eerste stappen te zetten naar een cyberveilige productieomgeving, en leert u hoe u gericht risico’s kunt verminderen zonder de operationele flexibiliteit te verliezen.
Wie is Christophe Michiels?
Christophe Michiels is IIoT Engineer bij Sirris, het collectief centrum voor en door de technologische industrie in België. Binnen Sirris ondersteunt hij bedrijven bij de digitale transformatie van hun productieomgevingen. Christophe specialiseert zich in het connecteren van zowel nieuwe als bestaande (legacy) machines om machinegegevens veilig te ontsluiten, op te slaan, te visualiseren en klaar te maken voor verdere analyses. Hij helpt bedrijven schaalbare en toekomstbestendige architecturen op te zetten, onder andere via het Unified Namespace-concept en bedrijfsbrede databrokersystemen, als alternatief voor klassieke Industrie 3.0 punt-tot-puntverbindingen. Daarnaast richt hij zich op operator support, met aandacht voor het verbeteren van het werk van operatoren via digitale werkinstructies, VR-trainingen en remote supportoplossingen. Cybersecurity en gebruiksvriendelijkheid staan daarbij steeds centraal.