- 13 mei 2025
'Een AI-model om de smaak van voeding te voorspellen'
PhD. Student Michiel Scheurs,
Keynote spreker tijdens Food Process Seminar
Op donderdag 13 november 2025 vindt hét kennis- en netwerkevent Food Process Seminar plaats. Aan de hand van inspirerende lezingen, casestudies en getuigenissen uit de praktijk krijgt u tijdens deze themadag een volledig overzicht van de perspectieven van artificiële intelligentie in de voedingsverwerkende industrie. Een van de specialisten is Michiel Scheurs, PhD. Student aan het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie.
De perceptie en waardering van smaak is zeer complex en moeilijk te voorspellen. Daarom vertrouwt de voedingsindustrie op experts om smaak te beoordelen, maar dit gaat gepaard met afwegingen tussen consistentie en kosten. Wij geloven dat machine learning methodes ons hierbij kunnen ondersteunen of aanvullen.
Ons onderzoek toont aan dat machine learning modellen beter geschikt zijn om smaak te voorspellen dan conventionele statistische methodes. Onze modellen kunnen nauwkeurig specifieke smaken in bier voorspellen vanuit de chemische samenstelling, en de cruciale smaakcomponenten onthullen, wat toepassingen vindt in productoptimalisatie.
In deze presentatie lichten we onze strategieën voor modelleren toe, bespreken we veelvoorkomende valkuilen en verkennen we de mogelijke toepassingen van machine learning voor voedingsproducenten en -onderzoekers.
Wie is Michiel Schreurs?
Michiel Schreurs is een doctoraatstudent aan het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie in Leuven, onder leiding van professor Kevin Verstrepen. Hij bestudeert hoe de chemische samenstelling van bier bepalend is voor de bijhorende smaak, met een specifieke focus op hoe lekker we (alcoholvrij) bier vinden. Zijn werk verbindt analytische chemie met sensorisch onderzoek door middel van machine learning.