ArtikelsNieuwsZoekertjes
Thema's
  • chevron_right Voedingsmachines
  • chevron_right Reinigen en ontsmetten
  • chevron_right Packaging
  • chevron_right Goederenbehandeling
  • chevron_right Fabrieksinrichting
  • chevron_right Productcontrole
    • Contaminatiecontrole
    • Weegapparatuur
    • Analyseapparatuur
    • Metaaldetectie
    • Optische controle
    • Röntgendetectie
    • Voedselkwaliteitscontrole
  • chevron_right Procescontrole
  • chevron_right Smeersystemen
  • chevron_right Diensten
Productcontrole

AI stuurt de lijn bij vóórdat de fout ontstaat

19/12/2025

In de meeste gevallen is het niet nodig om veranderingen aan te brengen als het product het hele proces heeft doorlopen: bijvoorbeeld chips met een lange houdbaarheid of chips met een groot aantal korrels. Polysense biedt realtime in realtime.

Omgevingspathogenen in kaart brengen met DNA-sequencing

17/12/2025

Van ruimtevaart tot voedselverwerking: DNA-sequencing is lang niet meer het exclusieve domein van de medische wetenschap. Dankzij compacte en betaalbare technologie kunnen ook voedingsbedrijven vandaag hun omgeving en producten in kaart brengen op ee

Tetra Pak wint Food Manufacturing Innovation Award

17/12/2025

Tetra Pak heeft tijdens Fi Europe de Food Manufacturing Innovation Award gewonnen met het Tetra Pak® Air Jet Cleaning System for Powder. Deze bekroonde innovatie vervangt dure en tijdrovende manuele cleaning-in-place (CIP)-methodes voor ...

Groenlicht voor fusie FrieslandCampina en Milcobel

17/12/2025

De ledenraad van FrieslandCampina en de buitengewone algemene vergadering van Milcobel hebben ingestemd met de fusie van de twee coöperaties. Beide organen stemden met ruime meerderheid voor, waardoor de fusie een feit is.

België telt elf nieuwe ‘Factories of the Future’

11/12/2025

Maar liefst elf bedrijven, waaronder vier firma's actief in de voedingsindustrie, mogen zich 'Factory of the Future' noemen - het hoogste aantal nieuwe laureaten sinds de start van de awards.

Moutloos én lekker bier dankzij gecontroleerde enzymsturing

5/12/2025

Het onderzoeksproject MaltLess zocht uit hoe brouwers kunnen werken met 100% ongemoute granen, aangevuld met exogene enzymen. Zo ontstaat een alternatief brouwpad dat nieuwe smaken, meer procescontrole en kansen voor lokale graanstromen biedt.

Een overzicht van de presentaties op het Food Process Seminar

2/12/2025

Lees hier de uitgebreide verslagen van de presentaties op het Food Process Seminar. Van robotisering en smaakontwikkeling tot cybersecurity en smart maintenance: de belangrijkste AI-ontwikkelingen in de voedingsindustrie komen uitvoerig aan bod.

Innovatiekracht Vlaamse ondernemingen terug in stijgende lijn

28/11/2025

Steeds meer ondernemingen zetten in op innovatie. Dat blijkt uit de driejaarlijkse Ondernemingsenquête van de SERV|Stichting Innovatie & Arbeid. Zes op de tien ondernemingen hebben in de voorbije drie jaar nieuwe of verbeterde producten of diensten.

'Kennis ontbreekt bij verkoop voedingssupplementen'

28/11/2025

Op het recente be-sup-congres pleitte VUB-professor Kristiaan Demeyer, gespecialiseerd in plantaardige geneesmiddelen en voedingssupplementen, voor een professionele opleiding voor iedereen die voedingssupplementen verkoopt.

Hoe relevant AI is, werd duidelijk op het Food Process Seminar

25/11/2025

De vaststellingen dat veel bedrijven aan het begin staan van hun AI-avontuur en de integratie van de technologie bepaald geen sinecure is, maken duidelijk dat voedingsbedrijven wel wat ondersteuning kunnen gebruiken bij de inzet van kunstmatige intelligentie.Die kwam er op het Food Process Seminar.

Slimme afzaklijn benut elke millimeter bij Borlix

22/8/2025

Onlangs vond bij Borlix in Zeebrugge een uitdagend automatiseringsproject plaats. Het bedrijf zocht een oplossing voor een nieuwe afzaklijn mét bigbagstation – en dat in een krappe productieruimte. Robbe Industries tekende voor een doordachte en efficiënte realisatie.

Hygiëne en dode ruimtes

11/7/2025

In deel drie van deze reeks artikelen over hygiënisch design gaat Hans van der Steen, businessmanager bij HDN, in op de oorzaak en het vermijden van dode ruimtes en met welke maatregelen je deze ruimtes kunt voorkomen.

De Normec QC One Specification Manager

7/7/2025

Normec Foodcare heeft de QC One Specification Manager ontwikkeld – dé tool die jouw specificatiebeheer eenvoudiger, sneller en betrouwbaarder maakt.

  • Premium

Innovatieve voedingsproducten met zeewier in de hoofdrol

14/3/2025

Zeewier is in Azië al eeuwenlang een culinair vast onderdeel, maar ook in het Westen wint deze duurzame en voedzame grondstof snel aan populariteit. De vraag blijft: hoe zet je zeewier om in een smakelijk én commercieel succesvol product?

Maintenance

4/3/2025

Maintenance is de grootste ontmoetingsplaats voor productiegericht onderhoud in België. De jaarlijkse vakbeurs biedt een klare kijk op de nieuwste tools en technologieën voor onderhoud en verbetering van productieapparatuur en industriële activa.

Op bezoek bij inspirerende voedingsbedrijven

13/11/2024

Bij Food Process gaan we graag op bezoek bij u, lezer en producent van voeding en drank. Zo weten we wat er speelt onder de voedingsbedrijven en kunnen we inspirerende verhalen brengen over hoe succesvolle bedrijven omgaan met deze uitdagende tijden.

  • Premium

Private label: een succesformule voor de retailer

23/10/2024

Waarom wint private label aan populariteit? Het heeft te maken met een groter vertrouwen en nieuwe kansen, wat niet zo evident is in een wereld met heftige concurrentie. Retailers kunnen er voordelen uithalen, mits een effectief implementeren.

  • Premium

Continue controle dankzij wegen in lijn

8/7/2024

Wegen in lijn wordt toegepast om het debiet van een bepaalde productstroom te meten en eventueel bij te stellen. Zo kan er vanaf de aanvoer van grondstoffen tot en met het verpakken van de eindproducten een tussentijdse controle worden ingebouwd.

  • Premium

Hoe de voedselveiligheid garanderen tijdens onderhoud?

14/5/2024

Onderhoud is nu eenmaal noodzakelijk bij industriële installaties. Bij voedingsbedrijven ligt de kwestie moeilijker, omdat de eindproducten voor consumptie bestemd zijn. Hoe kan u degelijk onderhoud combineren met een voedselveilige productie?

  • Premium

Onderhoudsvrije lagers maken voedselproductie veiliger

26/4/2024

De crux van het gebruik van lagers binnen de voedingsindustrie is gelegen in het risico van het gebruik van smeermiddelen: contaminatie, verspreiding van allergenen en beïnvloeding van de sensorische kwaliteit liggen daarbij voortdurend op de loer.